Nagyvilág

Leminősítheti Amerikát a Moody’s

A hitelminősítő véleménye szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy nem sikerül időben egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről.

Az Egyesült Államokat immár mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti.

Néhány hete a Standard & Poor’s az Egyesült Államok hosszú futamidejű államadósságának ugyancsak a lehető legmagasabb szinten nyilvántartott – e cég módszertanában “AAA”-val jelölt – besorolására leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott az addigi stabil helyett, hasonló indokkal.

Nem sokkal később a Fitch Ratings is kilátásba helyezte az amerikai osztályzatrontást arra az esetre, ha augusztus elejéig nem sikerül egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről folyó vitában.

Az amerikai államadósság-limitet a kongresszus határozza meg, rendszerint a kormánnyal folytatott alkudozás után. A demokrata irányítású Fehér Ház és a republikánus többségű képviselőház között azonban most olyan ádázzá fajult a vita a kiadáscsökkentő és a bevételnövelő intézkedések arányáról, hogy elemzői körökben már felmerült az egyezség elmaradásának lehetősége. Ebben az esetben az amerikai kormány egy idő után nem tudná a piacról refinanszírozni adósságát, és ez elvben előbb-utóbb akár szuverén törlesztésképtelenséghez is vezethet. Ennek súlyos globális piaci kihatásai lehetnének, mivel az eddig korlátlannak – és a világpiaci kockázati megítélés alapmércéjének – tekintett amerikai hitelképesség válna kérdésessé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik