Nagyvilág

Tömegesen pusztulnak az ámbrás cetek Grönlandon

A kutatók nem tudják, mi lehet az állatok elhullásának oka. Baktérium okozta járványra gyanakszanak, és szennyezett vízre.

2011 első hat hónapjában már 20-30 elpusztult ámbrás cetet találtak Grönland nyugati partjainál, holott ezen a területen korábban átlagosan havi egy elpusztult cetet jegyeztek fel. Márciusban szokatlanul nagy mennyiségben érkeztek jelentések a grönlandi lakosságtól, hogy különböző fajtájú bálnák partra vetődött tetemét észlelték. Akkoriban úgy gondolták, hogy a különösen gyorsan kialakult tengerjég alatt fulladtak meg a tengeri emlősök.

A kutatók most azt igyekeznek megállapítani, hogy baktérium által okozott járványról van-e szó, illetve a megbetegedéseket kiválthatta-e a víz szennyezettsége. Az egyik elpusztult cet tüdejében ugyanis tüdőgyulladásra utaló jelekre bukkantak.

Grönland nyugati partjainál 2010 nyara óta keres kőolajat a Cairn Energy olajtársaság, és további cégek is engedélyt kaptak a feltárásra. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet többször jelent meg hajóival a helyszínen, hogy a sarkköri régió érzékeny tengeri ökológiájára veszélyes olajkutatás ellen tiltakozzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik