Nagyvilág

Megint csúszhat az uniós csúcs – most a németek miatt

Angela Merkel német kancellár szerint gyorsan kell cselekedni, de megfontoltan. A csúcsot már a héten meg akarták tartani.

Az euróövezeti adósságválság mélyülése miatt szükségessé vált rendkívüli uniós csúcsértekezlet megtartása előtt meg kell állapodni az újabb görög mentőakció részletiről – jelentette ki a német kancellár. A csúcsot akkor kell tartani, ha már elkészült a Görögország támogatását szolgáló új program, amelyről aztán lehet dönteni az értekezleten – fejtette ki nigériai hivatalos látogatásán tett sajtónyilatkozatában Angela Merkel.

Brüsszeli értesülések szerint a Herman van Rompuy, az állam- és kormányfői EU-tanács elnöke eredetileg péntekre akarta összehívni a tanácsot. Szerdán a vasárnapot említették meg, mint lehetséges időpont a csúcsra. Pár órával később azonban már jövő hétről beszéltek diplomáciai források, akik szerint Németország is egyetértett annak megtartásával.

Az IMF egy csütörtöki elemzésében a görög adósságválság kezeléséről azt írta, hogy “jobban át kellene érezni a feladat sürgető jellegét”. A késlekedés Görögországon túlmutató hatásokkal járhat, olyan “piaci torzulásokat” okozhat, amelyek ronthatják más sérülékeny államok finanszírozási helyzetét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik