Nagyvilág

Hamarosan előkerülhet az utolsó szerb háborús bűnös

Hamarosan Hágában lesz Goran Hadzic, a Nemzetközi Törvényszék (NT) utolsó, háborús bűntényekkel vádolt szökevénye - közölte egy lapinterjúban Rasim Ljajic, az NT-vel való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke.

A Novi Magazin című belgrádi hetilap Hadzic hollétéről kérdezte Ljajicot a csütörtökön megjelent interjúban.
“Nem tudom, de úgy gondolom, hogy hamarosan elfogják. Nincs sok választás” – válaszolta a politikus, aki munkaügyi miniszterként vezeti az NT-vel kapcsolatot tartó belgrádi testületet.

Ljajic kifejtette, hogy korábban a nyomozóhatóságok figyelme Radovan Karadzic háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb elnök és hadseregparancsnoka, Ratko Mladic elfogására összpontosult. Goran Hadzic elfogása viszont sokkal könnyebb feladat, s ezért a minisztert úgy gondolja, hogy az utolsó szökevény is hamarosan Hágában lesz.

Goran Hadzic a horvátországi háború alatt rövid ideig fennállt Krajinai Szerb Köztársaságnak volt a vezetője. Hágai vádirata szerint felelős horvát civilek Kelet-Szlavóniából való tömeges elűzéséért, illetve több száz ember megöléséért. A vádlott idestova hét éve, gyakorlatilag a vádemelés óta szökésben van. Hadzic annak idején Újvidékről menekült el, néhány órával az után, hogy a hágai testület átadta a vádiratot Belgrádnak. Szökését videófelvételen örökítették meg az NT nyomozói.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik