Nagyvilág

Amerikát sem kíméli a Moody’s

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service.

A hitelminősítő szerint egyre nagyobb az esélye, hogy nem sikerül időben egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről, így a kormány törlesztési hátralékba kerülhet.

A hitelminősítő szerint az amerikai adóskockázati besorolás stabil kilátásához megállapodás kell egy olyan államháztartási deficitpályáról, amely a hazai össztermékhez mért adósságok csökkenését eredményezi már a következő néhány évben. Az államadósság-limitet a kongresszus határozza meg, a kormánnyal folytatott alkudozás után. A demokrata irányítású Fehér Ház és a republikánus többségű képviselőház között azonban most olyan ádázzá fajult a vita a kiadáscsökkentő és a bevételnövelő intézkedések arányáról, hogy elemzői körökben már felmerült az egyezség elmaradásának lehetősége.

Nem csak Amerikáról szól

Ebben az esetben az amerikai kormány egy idő után nem tudná a piacról refinanszírozni adósságát, és ez elvben előbb-utóbb akár szuverén törlesztésképtelenséghez is vezethet. Ennek súlyos globális piaci kihatásai lehetnének, mivel az eddig korlátlannak – és a világpiaci kockázati megítélés alapmércéjének – tekintett amerikai hitelképesség válna kérdésessé. Az amerikai kormány már május 16-án elérte a jelenleg meghatározott, 14 294 milliárd dolláros felső államadósság-limitet. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter engedélyezte az ilyen esetekre rendelkezésre álló “rendkívüli intézkedéseket”, amelyek a minisztérium becslése szerint augusztus 2-áig lehetővé teszik a kormányzati hitelfelvételek folytatását.

Az Egyesült Államokat már mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti. Néhány hete a Standard & Poor’s az Egyesült Államok hosszú futamidejű államadósságának ugyancsak a lehető legmagasabb szinten nyilvántartott – e cég módszertanában “AAA”-val jelölt – besorolására leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott. Az ok ugyanaz volt: nem látja biztosítottnak a költségvetési és adóssághelyzet stabilizálását eredményező megállapodást a Fehér Ház és a kongresszus között. Nem sokkal később a Fitch Ratings is kilátásba helyezte az amerikai osztályzatrontást, ha augusztus elejéig nem sikerül megegyezni az amerikai államadósság-limit emeléséről folyó vitában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik