Nagyvilág

Bóvli lett az ír adósság

Megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Írországtól a Moody's Investors Service. Arra hivatkozott, hogy Írországnak vélhetően újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége a jelenlegi segélyprogram kifutása után.

A nemzetközi hitelminősítő döntésével immár három olyan euróövezeti tagország van, amelynek befektetési szint alatti, piaci zsargonban “bóvli” az államadós-kockázati besorolása. A másik két állam Portugália, illetve Görögország; ez utóbbira a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben.

A Moody’s éső este, az európai piacok zárása után Londonban közölte, hogy az eddigi “Baa3”-ról – vagyis a még befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó széléről – egy fokozattal “Ba1”-re süllyesztette a hazai és a külföldi piacokon kibocsátott ír kormánykötvény-adósság osztályzatát, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyva érvényben az új besoroláson is.

A cég indoklása egyre nagyobb az esélye, hogy amikor az EU és az IMF jelenlegi pénzügyi segélyprogramja 2013 végén kifut, Írországnak újabb finanszírozásra lehet szüksége e hivatalos forrásokból, mielőtt vissza tudna térni a magántőkepiacra. A Moody’s szerint mindemellett nő annak is a valószínűsége, hogy a hivatalos támogatás előfeltétele lesz a magánszektorbeli hitelezők részvétele is, összhangban az EU-kormányok részéről elhangzott legutóbbi nyilatkozatokkal.

A Moody’s e héten kiadott figyelmeztetése szerint “mind világosabbá válik”, hogy a magántőkepiacok még hónapokig, sőt akár évekig is zárva maradhatnak a bajban lévő euróövezeti szuverén adósok előtt, és sokáig szükség lesz az EU, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására.

Az adósságpiaci szereplők már a Moody’s leminősítése előtt sem tartották befektetési szintűnek az ír szuverén adósságot, hiszen az ír államadósság-törlesztési kockázatra köthető biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a keddi késői londoni kereskedésben ezer bázispont – tízmillió euró ír államadósságra egymillió euró – környékén járt.

Ennek ellenére a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s mindazonáltal még a befektetési ajánlású “BBB” sávban tartja az ír szuverén adósság besorolását. Írország a CMA múlt héten ismertetett új, második negyedéves összesítésében a világ öt, befektetői szempontból legkockázatosabb adós országa között szerepelt, Görögországgal és Portugáliával együtt. E három valutauniós ország a CMA DataVision új listája alapján kockázatosabb adós volt az idei második negyedévben, mint Pakisztán, Argentína, Ukrajna, Libanon vagy Vietnám.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik