Nagyvilág

Oltással akarta megszerezni bin Laden DNS-ét a CIA

Hamis oltási programot szervezett a CIA abban a pakisztáni városban, ahol Oszam bin Laden bujkált, hogy megszerezzék DNS-ét.

A Guardian című brit lap értesülései szerint a CIA egy pakisztáni orvost szervezett be a hamis oltási program levezénylésére Abbotabád városában, ahol Oszama bin Laden rejtőzött. Az ingyenes oltóprogramot márciusban a város szegénynegyedében kezdték, hogy minél életszerűbb legyen az akció, és egy hónap múlva mentek abba a városrészbe, ahol a bin Laden család háza volt – írta a brit lap.

Az újság értesülései szerint a Sakil Afridi nevű orvos végül nem tudott bejutni bin Laden búvóhelyére, csak a vele együtt dolgozó nővért engedték be, hogy beoltsa az ott lévő gyerekeket. A lap azt nem tudta kideríteni, hogy végül sikeres volt-e az akció, de egy amerikai tisztségviselő azt állította, hogy kudarccal végződött.

A New York Times egy amerikai tisztségviselőtől azonban úgy értesült, hogy Afridi bejutott a házba, de egyszer sem látta bin Ladent, és nem sikerült megszereznie a DNS-ét. A CIA egyik lapnak sem nyilatkozott a hamis oltásprogrammal kapcsolatban.

Amerikai kormányzati tisztségviselők a bin Laden halálával végződött május másodiki rajtaütés után azt állították, nem voltak teljesen biztosak abban, hogy az Al-Kaida vezére rejtőzik a pakisztáni városban.

A hamis oltási programot irányító Afridit a pakisztáni titkosszolgálat letartóztatta, amiért együttműködött az amerikai hírszerzéssel. Pakisztáni hivatalosan nem kommentálta a letartóztatást, de egy magas rangú pakisztáni tisztségviselő közölte a lappal: „nem venne-e őrizetbe bármely ország külföldi kémeknek dolgozó embereket?”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik