Nagyvilág

Csapatkivonást jelentett be Sarkozy Afganisztánban

Franciaország 2012 végéig kivonja Afganisztánban szolgáló erőinek negyedét – közölte Nicolas Sarkozy francia elnök.

A bejelentést egy Afganisztánban lévő francia katonai bázison tette, ahova kedden érkezett előre be nem jelentette villámlátogatásra. Közlése szerint jövő év végére ezer francia katonát vonnak ki az háború dúlta országból, az ott szolgálatot teljesítő négyezerből.

A francia elnök kijelentette: egyetért amerikai kollégájával, Barack Obamával abban, hogy javult az országban a biztonsági helyzet, és zökkenőmentesen halad a feladatok átadása az afgán katonaságnak és rendőrségnek. Mint mondta, a helyzet további javulása esetén talán “előbbre hozható” az összes nyugati harcoló erő 2014 végére tervezett kivonása.

Az Egyesült Államok nemrég jelentette be, hogy 33 ezer katonát vonna ki Afganisztánból 2012 végére, és szintén csapatcsökkentéseket jelentett be Nagy-Britannia és Belgium is. Kanada az előző héten hívta haza majdnem háromezer katonáját.

Sarkozy 2007-es elnökké választása óta harmadszor jár Afganisztánban. A francia katonákkal történt találkozás után Kabulba utazik, ahol Hamid Karzai afgán elnökkel és David Petraeus tábornokkal, az ázsiai országba vezényelt amerikai és NATO-erők távozó parancsnokával találkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik