Nagyvilág

Börtönre ítélték a volt egyiptomi kormányfőt

Börtönbüntetésre ítélték kedden Ahmed Nazif volt egyiptomi kormányfőt és két miniszterét közpénzek elherdálása miatt - közölték bírósági források Kairóban.

Nazif egy évet, Habib al-Adli belügyminiszter öt évet, Juszuf Butrosz Gáli pénzügyminiszter tíz évet kapott. A kormányfő esetében a büntetés végrehajtását felfüggesztették, a másik két elítéltnek le kell töltenie a kirótt szabadságvesztést, miközben a pénzügyminiszter szökésben van. Mellékbüntetésként hármójuknak meg kell térítenie a okozott kárt, 92 millió egyiptomi fontot (16 millió dollár).

Nazifot a Mubarak-korszakban sok befektető és üzletember nagyra becsülte, mert könnyítéseket vezetett be a piacok szabályozásában. Adlit májusban már elítélték 12 évre üzérkedésért és pénzmosásért, Butrosz Gálit pedig távollétében 30 évre szintén nyerészkedésért, valamint az állami javakkal való visszaélésért.

Az ország katonai vezetése közben szigorúan figyelmeztette a februárban megbuktatott rendszer vezetőinek gyorsabb felelősségre vonást követelő tüntetőket, hogy tartózkodjanak a közrend megzavarásától. A tiltakozók körbezárták Kairó legnagyobb kormányépületét, és ki akarják terjeszteni az ülősztrájkot más intézményekre is. Tábort vertek a Tahrír téren is, amely a rendszerellenes megmozdulások központja volt január-februárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik