Nagyvilág

A nyakkendője buktatta le az ügynököt

Lelepleződött az a CIA ügynök, aki Oszama bin Laden likvidálásáért felelős. A katonai szakértőt, akinek az inkognitóját mindennél jobban igyekeztek megőrizni, a nyakkendője buktatta le, így az arca most már az al-Kaida előtt is ismertté vált.

Egy CIA-ügynök szervezte meg az Oszama bin Laden elleni májusi rajtaütést – ez eddig ismert volt. Ám a CIA hiába próbálta rejtegetni a terrorista likvidálóját, végül csak lehullt róla a lepel, és ha nem is a teljes neve, a kinézete azonban ismertté vált.

10 év alatt 1 fotó

A 40-50 év körüli férfit 2001-ben bízták meg azzal, hogy találja meg az al-Kaida vezért, majd szervezze meg a likvidálását. A CIA ügynök egy évtizeden át csak ennek az akcióval előkészületeivel foglalkozott, amely végül idén május 1-jén megvalósult.

A mindössze “John”-ként emlegetett (ez valószínűleg a középső neve) katonai szakértőről 10 év alatt csupán egy felvétel készült, ám az is a világhálón “kötött ki”. A férfi személye egyébként annyira titkos volt, hogy még a politikusok és a katonai vezérkar sem tudta a teljes nevét.

Ott volt a szobában

Az ominózus ügynök a washingtoni Fehér Ház alagsorában található stratégiai központban (úgynevezett “situation room”-ban) nézte végig – Obama elnökkel és stábjával (Joe Biden alelnökkel, Hillary Clinton külügyminiszterrel és a nemzetbiztonsági tanácsadókkal) – a terroristavezér elleni akciót. Egy hete ugyanis a CIA “kikotyogta” az AP-nek, hogy John is ott volt abban a szobában (Hillary Clinton külügyminiszter mögött áll), ahol az akció mozzanatait követték, de a Fehér Házban készült híres fotóról biztonsági okok miatt kivágták az ügynököt. A kép jobb szélén ugyan látható egy sárgás nyakkendőt viselő férfi, de az arca és a teljes alakja már nem szerepel a felvételen.

Itt még ki van vágva (nyíllal jelölt alak) ...(forrás: flickr)

Itt még ki van vágva (nyíllal jelölt alak) …(forrás: flickr)

John Young, a nyilvánosság elől elzárt anyagok kiszivárogtatásával foglalkozó Cryptome webportál üzemeltetője azonban leleplezte John-t, és felfedte az ügynök arcát. Young megvizsgálta a Fehér Ház többi felvételét, amelyek ugyanazon az éjszakán készültek, mint a világot bejárt “situation room” felvétel, és az egyik képen ugyancsak felfedezett egy sárga nyakkendős alakot, aki immár arccal együtt szerepelt. Valószínűleg erről a fotóról elfelejtették kiretusálni a bin Laden elleni akció kitervelőjét.

...ezen a képen azonban elfelejtették kitakarni (forrás: flickr)

…ezen a képen azonban elfelejtették kitakarni (forrás: flickr)


A titokzatos

Ő az a titokzatos “John” ügynök (forrás: flickr)

Nyakkendő 2.0

Ráadásul John-ügynök egy másik képről is beazonosítható: bin Laden likvidálása után 2 nappal elkísérte Leon Panettát, az akkori CIA-főnököt (akit időközben Obama védelmi miniszterré nevezett ki) egy szenátusi bizottsági meghallgatásra. A Panettáról készült fotókon – a közvetlen közelében – szintén felfedezhető az a bizonyos sárga nyakkendős férfi, aki nem más, mint John.

A külsején kívül a férfi teljes nevét azonban továbbra sem tudni, a CIA igyekszik legalább azt megőrizni, nehogy a terroristák célpontjává váljon.

Megphotoshopolták

Egyébként a “situation room” felvétel, amelyen Obama és stábja a bin Laden elleni akciót figyeli, világraszóló karriert futott be. A világhálót pár nap alatt elárasztották a vicces fotómontázsok. Az ominózus fénykép nagyon hamar a világ legismertebb fotójává vált: 5 óra alatt 600 ezren nézték meg, 1 nap alatt pedig már az 1,4 milliót is elérte a letöltések száma.

Számos fotómontázs készült - képgaléria

Számos fotómontázs készült – képgaléria

A netezőket annyira lázba hozta a felvétel, hogy fotómontázsokkal kezdtek el viccelődnek. Van olyan photoshopolt kép, amelyre a hercegi esküvőn unott arccal látható Grace von Cutsem (Vilmos herceg hároméves keresztlánya), Keanu Reeves, vagy éppen a Két pasi – meg egy kicsi című sorozatból kirúgott Charlie Sheen került fel.

Ám olyan „elvadult” montázsok is születtek, mint amin Obama “play stationozik” (az egyiken éppen a mellette ülő bin Ladennel játszik vadul), míg a többiek a laptopokon vagy passziánszt játszanak, vagy „fészbukoznak”, vagy pedig focimeccset néznek. A kreációknak csak a fantázia szab határt: dinoszaurusz, ijedt macska, Tini Ninja Teknőc, Geronimo apacs törzsfőnök vagy éppen a Beatles is felbukkan a VIP-vendégek között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik