Nagyvilág

Nem lehet apáca, mert megerőszakolták

Egy nepáli buddhista kolostor kizár soraiból egy 21 éves apácát, amiért öt férfi megerőszakolta. A nő majdnem belehalt a támadásba.

A nepáli buddhista szervezetek értelmezése szerint megerőszakolása után már nem lehet buddhista apácának tekinteni a fiatal nőt, ezért úgy döntöttek, nem engedik vissza az apácazárdába, ahol 12 éves kora óta élt – írta a Times of India. Ezt az álláspontot 15 nepáli buddhista szervezet fogalmazta meg.

A nepáli buddhista szövetség egyik tagja a lapnak elmondta: a helyzetet nehezíti, hogy Buddha nem hagyott hátra instrukciókat ilyen esetekre, mert az ő idejében ismeretlen volt Nepálban a nemi erőszak. Így a buddhisták azt a kijelentését tekintik irányadónak ilyen esetekben, hogy csak szűzen lehet valaki apáca vagy szerzetes. „Egy sérült edényt már nem lehet víztartásra használni” – idézte Buddhát a férfi.

A Times of India cikkében az egyébként progresszív vallásnak számító buddhizmus kevéssé ismert oldalaként említi ezt a gyakorlatot, ami a lap szerint inkább Buddha követőinek értelmezése, mint magának a könyörületes Buddhának a tanítása.

Az újság megkérdezte az esetről a nepáli katolikus egyházat is, ahol elmondták: nem dobnának ki egy megerőszakolt apácát, mert áldozatnak és továbbra is szűznek tekintik.

A 21 éves nőt egy távolsági buszon erőszakolta meg öt férfi, amikor az éjszakát a járművön kellett töltenie. A nőt helyiek mentették meg, akik a támadókat is elfogták. A nő kórházi kezelésre szorult, élet és halál között lebegett, és még mindig sokkos állapotban van – mondták el szülei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik