Nagyvilág

A Der Standard szerint is “példátlan tisztogatóakció” zajlik

A közszolgálati médiában zajló leépítésekről közölt cikket a liberális osztrák napilap szombati számában.

 

Az értékelő elemekkel vegyes tudósítás bevezetőjében a szerző “példátlan tisztogatóakciónak” nevezte a leépítéseket.

A “már gúzsba kötött magyar állami médiában megkezdődött a régen bejelentett nagymértékű leépítés, vélhetően az utolsó kritikus újságírók is elveszthetik az állásukat” – fogalmazott Kathrin Lauer tudósító. Felidézte, hogy az MTVA közlése szerint 550 riporter, szerkesztő és technikus munkaszerződését szüntetik meg.

Az MTVA “mindenkit bíróság elé idézéssel fenyegetett, aki az eljárásnak politikai indítékot tulajdonít” – írta a lap, hozzátéve, hogy ősszel további ezerfős leépítés várható.

Noha vannak komolyan veendő hangok a szakmában, amelyek szerint az állami médiára ráférne egy reform, nem úgy néz ki, mintha az MTVA számára az újságírói minőség számítana – vélekedett a Der Standard szerzője. “Elbocsátanak sok fiatal, tehetséges riportert, de olyan régi sztárokat is, mint Benda László, aki stílust adott a külpolitikai televíziózásnak és ezért több díjat is kapott” – írta.

A cikk beszámolt arról, hogy az MTVA közlése szerint előzőleg megegyeztek a szakszervezetekkel. Felidézte, hogy a szakszervezet felelőtlennek nevezi a leépítést, véleményük szerint az veszélyezteti a közmédia törvényi feladatának ellátását, miközben az új programszerkezetet és üzleti terveket “titokban tartják”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik