Nagyvilág

Szülővárosa nem büszke Hitlerre

A felső-ausztriai Braunau városi tanácsa egyhangúlag hozott döntéssel megfosztotta díszpolgári címétől és helyi illetőségétől Adolf Hitlert, a településen született későbbi náci diktátort.

A határozat a helyi képviselőtestület valamennyi frakciójának sürgősséggel beterjesztett indítványa alapján született meg csütörtökön este – közölte az osztrák hírügynökséggel Manfred Hackl, a Zöldek frakcióvezetője.

Az indítványt a jobboldali, populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakciója is megszavazta. Braunau konzervatív, néppárti polgármestere örömét fejezte ki, hogy egyhangú döntés született.

Az akkoriban még önálló Ranshofen község 1938-ban ítélte oda a díszpolgári címet Adolf Hitlernek, hat hónappal azelőtt, hogy beolvadt Braunau településbe.

Noha nem találtak rá bizonyítékot, hogy a náci tömeggyilkos külön kapott volna díszpolgári címet a bajor-osztrák határon, az Inn folyó völgyében fekvő kisvárostól, “jelképesen, a biztonság kedvéért” megfosztották az 1933-ban odaítélt címtől – közölte Hackl frakcióvezető. Megfosztották a néhai diktátort Braunau település helyi illetőségétől is, noha az az ember halálával egyébként is megszűnik.

Érdekesség, hogy 1933-ban a települési tanács még nagy többséggel elutasította a Nagynémet frakció előterjesztését, hogy Adolf Hitlert avassák Braunau díszpolgárává. Az Anschluss (Ausztriának a hitleri Német Birodalomba történt 1938. márciusi bekebelezése) után viszont majdnem minden ausztriai településen utcát vagy teret neveztek el a náci diktátorról, és számos városban díszpolgárrá is fogadták őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik