Nagyvilág

Megregulázzák a brit sajtót

A sajtószabályozás felülvizsgálatát tervezi a brit kormány az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya nyomán. A lehallgatási botrány miatt megszűnő News of the World helyére - egyes hírek szerint - a jelenleg hétfőtől szombatig megjelenő testvérlapja, a The Sun lép, amely így vasárnaponként is megjelenik.

David Cameron brit miniszterelnök bejelentése szerint valószínűleg még a nyáron független testület jön létre a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek, és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának a felülvizsgálatára. Cameron szerint a demokrácia életfontosságú eleme a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy a sajtó a törvények felett áll. A brit sajtószabályozás jelenlegi rendszere nem működik, a sajtópanaszokkal foglalkozó testület pedig kudarcot vallott – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Új rendszer kell

Nagy-Britanniában jelenleg a sajtóönszabályozás gyakorlata van érvényben, amelynek betartását a Független Sajtópanaszügyi Bizottság (PCC) hangolja össze és felügyeli. Ennek része, hogy az egyes lapok főszerkesztői a PCC-nél önként vállalnak kötelezettséget az alapvető magatartási normák betartására. A News of the World botránya megmutatta, hogy a PCC nem hatékony, ezért teljesen új rendszerre van szükség – jelentette ki a brit kormányfő.

hazai példa

Magyarországon a 2003-as siófoki buszbaleset címlapfotói verték ki a biztosítékot. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága tiltakozott amiatt, hogy több napilap címoldalán a jó ízlést, az újságírói etikát sértő, az áldozatok személyiségi jogait semmibe vevő fotók jelentek meg a súlyos közúti szerencsétlenségről. A bizottság állásfoglalást adott ki, amelyben felhívta a szerkesztőségek figyelmét, hogy tartsák be a katasztrófák, bűncselekmények áldozatainak személyiségi és kegyeleti jogait, és ne közöljenek olyan fotókat, amely ezt megsértheti.

A kormányfő szerint az általa bejelentett felülvizsgálat célja annak meghatározása, hogyan is nézzen ki az új rendszer. Az új szabályozásnak teljesen függetlennek kell lennie, egyrészt magától a sajtótól, mert így a közvélemény tudni fogja, hogy többé nem a lapok kizárólagos felelőssége lesz önmaguk rendszabályozása. Másrészt függetlennek kell lennie a kormánytól is, hogy az olvasók tudhassák: a politikusok nem próbálkoznak a sajtó ellenőrzésével vagy elhallgattatásával. A sajtónak továbbra is szabadnak kell lennie, hogy elszámoltathassa a politikusokat – hangsúlyozta a brit kormányfő.

168 év után szűnik meg a News of the World (Fotó: MTI/EPA)

168 év után szűnik meg a News of the World (Fotó: MTI/EPA)

Pótolni fogják

A News of the World – világ legnagyobb vasárnapi bulvárlapja – a botrány miatt megszűnik. A z újságot azzal vádolják, hogy három meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. júliusi londoni merényletben meghaltak szeretteinek, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak a telefonjait feltörte és lehallgatta exkluzív értesülések reményében. A News of the World az utóbbi években mintegy 4 ezer közéleti személyiség (a lehallgatott ismert személyek listája) és magánszemély mobilját hallgatta le.

A bulvárlap átlagosan 2,7 millió példányban jelent meg vasárnaponként, és hozzávetőleg 8,5 millió olvasóhoz jutott el. A most vasárnap megjelenő utolsó lapszámban nem lesznek hirdetések, és a példányok értékesítési bevételeit teljes egészében jótékonysági célokra fordítják. Meg nem erősített hírek szerint a megszűnő vasárnapi lap helyébe a jelenleg hétfőtől szombatig megjelenő testvérlapja, a The Sun lép, amely ezután már vasárnaponként is kapható lesz.

És egy kis hazai

Idehaza a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) éppen pénteken egyezett meg a Médiatanáccsal arról, hogy az MLE egyedi panaszra járhat el azon tagjaival szemben, amelyek nyilatkoznak arról, hogy kötelezőnek ismerik el önmagukra, illetve egyes médiatartalom-szolgáltatásukra nézve a szerződés mellékletét képező magatartási kódexet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik