Nagyvilág

Gyűlnek a tüntetők a Tahrír téren

Sok ezren gyűltek össze péntek reggel az egyiptomi főváros központjában, a Tahrír téren, ahová délutánra tüntetést hirdettek demokráciapárti fiatalok és az iszlamista Muzulmán Testvériség.

A szervezők szerint akár százezres tömeg is összegyűlhet a téren, amely január-februárban a központi helyszíne volt a Hoszni Mubarak elnök rezsimje elleni tiltakozó megmozdulásoknak.

“A forradalom folytatódik” – állt az egyik transzparensen. Az egyik tüntető azt írta egy táblára: “Nem látunk változást. Elűztük Mubarakot, és most egy marsallunk van helyette”. A tiltakozó Huszein Tantávi tábornagyra utalt, a Mubarak lemondása óta Egyiptomot irányító katonai tanács vezetőjére.
Egyiptomban sokan elégedetlenek amiatt, hogy úgy érzik, kevés reform valósult meg a Mubarak elnök elmozdítása óta eltelt öt hónapban.

Az elégedetlenkedők legfontosabb követelése, hogy mentsék föl azokat a tisztségviselőket, akik az előző rendszerben kerültek magas beosztásba a kormányzaton belül – többek között a kormányzóságokban -, és a mai napig a helyükön vannak.

Követelik azt is, hogy ne katonai törvényszék járjon el civilek ügyében, és szüntessék meg a 30 éve érvényben lévő szükségállapotot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik