Nagyvilág

ENSZ: nemzetközi jogot sértett Washington

Az ENSZ szerint az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy Texasban kivégeztek egy mexikói állampolgárt - jelentette ki a világszervezet emberi jogi főbiztosa.

A 38 éves Humberto Lealt a texasi Huntsville börtönében szerdán méreginjekcióval altatták el örökre, miután 1995-ben halálra ítélték egy 16 éves lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. Leal mindvégig ártatlanságát hangoztatta.

Az ítélet végrehajtásának a felfüggesztést a mexikói és az amerikai kormány is nyomatékosan kérte.

A biztos szerint az, ami Texasban történt, az amerikai jogrend hatáskörébe tartozik, ezért az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségeire is vonatkozik.

A jelenleg Mexikóban tartózkodó főbiztos kijelentette: csalódott, hogy sem a kegyelmi ügyekben illetékes texasi testület, sem az állam kormányzója nem hozott olyan intézkedéseket, amelyekkel megakadályozható lett volna a kivégzés.

Emlékeztetett arra, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság 1994-ben kérte Washingtont. hogy vizsgálja felül 51 halálra ítélt mexikói ügyét, mondván, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti teljes egészében a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi konvencióból fakadó kötelezettségeit, amelyek szerint a vádlottaknak lehetőséget kell adni arra, hogy hazájuk konzulátusától jogi segítséget kérjenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik