Nagyvilág

Chavez nélkül nem működik az állam

A brutálisan levert börtönlázadás és az alelnök különös nyilatkozata mutatja: a venezuelai állam működésképtelen Chavez mindennapos iránymutatása hiányában.

Teljesen szokatlan módon csaknem egy hónapig eltűnt a nyilvánosság elől, majd június 30-án sápadtan jelentette be Kubában, hogy rákkal műtötték. Ezek után csak messziről köszöntötte a július 5-i függetlenség-napi ünnepséget Hugo Chavez venezuelai elnök. Azóta a sajtó a diktátor és rendszere életesélyeit találgatja.

Akadozik a gép

Júniusban lázadás tört ki El Rodeo börtönében, ami az ország börtönviszonyait ismerve nem meglepő. A hatóságok kifejezetten rosszul reagáltak: a belügyminisztérium nagyon komoly erővel, ötezer emberrel támadta meg a fegyintézetet, a könnygázból bőven jutott az ott tartózkodó rokonoknak és újságíróknak.

A lázadás félrekezeléséből látszik, hogy a hatóságok a legkisebb váratlan helyzetben sem képesek dönteni az elnök útmutatása nélkül – értékelte az esetet a CNBC-nek Joel Hirst Venezuela-szakértő.

Chavez Kubában gyógyul. Rögtönzött találkozó Castróval. Fotó: MTI / EPA

Chavez Kubában gyógyul. Rögtönzött találkozó Castróval. Fotó: MTI / EPA

Szintén sokatmondó, hogy nem lehet tudni, átadta-e a hatalmat valakinek kubai tartózkodása, vagy legalább altatásos műtétje idejére Hugo Chavez. Minden államban kijelölt helyettesítési rend működik hasonló esetekben, így elvileg Elias Jaua alelnök vezette Venezuelát, amikor Chavez kés alatt feküdt, de maga az alelnök azt mondta: nincs szerepe az ország vezetésében, nem hozhat döntéseket.

Intézmények helyett egyetlen ember

Chavez sokéves uralma alatt elüldözte a hatalomból ellenfeleit, lehetséges riválisait, sőt még a technokratákat is – ez utóbbi ékes bizonyítéka, hogy a kulcsfontosságú állami olajvállalat, a PDVSA évek óta nem képes olajtermelő kapacitásait kihasználni.

Mindez oda vezetett, hogy ha az elnök nem tud dönteni, környezete nem mer – fél attól, hogy az államfő visszatérte után leszámolnak vele túlzott ambíciói okán -, vagy egyáltalán nem is képes határozni. Venezuelában nincsenek intézmények, egyetlen ember áll a hatalom központjában – értékelt az elemző.

A venezuelai rendszerre az elnök betegségén túl egy nagyobb veszély is leselkedik, méghozzá a tartósan alacsony olajár – mondta a CNBC-nek Stuart Culverhouse közgazdász. Az osztogató, szegénypárti gazdaságpolitika ugyanis – mint azt már az fn.hu megírta – csak a drága olajból finanszírozható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik