Nagyvilág

Megölt katonák rokonait is lehallgathatta a brit lap

Újabb fordulat a brit lehallgatási botrányában. Gyilkossági és terroráldozatok mellett háborúban meghalt katonák családtagjai is célpontok voltak.

„Undorító és védhetetlen”. Így reagáltak egy katonacsaládokat segítő szervezet arra a hírre, hogy megölt brit katonák családtagjait is lehallgathatta a News of the World című brit bulvárlap. A Daily Telegraph információi szerint ugyanis a botrányt vizsgáló nyomozók katonacsaládok személyes adatait találták a lap által megbízott magánnyomozónál.

Katonákat segítő brit segélyszervezetek felszólították a rendőrséget, hogy adja át nekik a nyomozónál talált listát, hogy megtudják: kik voltak a bulvárlap célpontjai. A Daily Telegraph úgy tudja, hogy a 2004-es cunamiban meghalt 153 brit családtagjai hasonló lépéseket akarnak tenni. Az áldozatokat képviselő szövetség ugyanis attól tart, ők is célpontok lehetettek.

A Rupert Murdoch médiabirodalmába tartozó News of the World tulajdonosa, a News International „teljesen megdöbbentőnek és borzasztónak” nevezte a lap elleni legújabb vádakat – írta a BBC. A cég közölte, hogy felvették a kapcsolatot védelmi minisztériummal, hogy tisztázzák helyzetet.

Az egyik legolvasottabbnak számító brit bulvárlap több éve kezdődött telefonlehallgatási botránya a héten új erőre kapott, miután kiderült: nagy nyilvánosságot kapott bűncselekmények, valamint a londoni terrortámadások áldozatai és rokonai is a lap célpontjai között voltak. David Cameron brit kormányfő „abszolút gusztustalannak” nevezte a módszereket, az eset kapcsán tartott parlamenti vitanapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik