Nagyvilág

Magára hagyják az amerikaiak Afganisztánt

A harci, a támogató és a logisztikai csapatokat fokozatosan vonják ki az iszlám országból.

Megkezdődik az amerikai erők kivonása Afganisztánból a nyáron. A lassú folyamat nyitányaként a Nemzeti Gárda nyolcszáz katonája tér vissza az Egyesült Államokba júliusban, nyolcszáz haditengerész pedig ősszel hagyja el Afganisztánt – közölték magas rangú amerikai tisztek szerdán.

Ez az első alkalom, hogy a Pentagon részleteket árul el a Barack Obama elnök által júniusban bejelentett csapatkivonás menetrendjéről. Obama a hadsereg ajánlásánál gyorsabb kivonást rendelt el: utasítására az év végéig tízezer, 2012 őszéig pedig 23 ezer katonát vezényelnek haza.

Az amerikai csapatok kivonását annak dacára is megkezdik, hogy Afganisztánban továbbra is heves harcok folynak. A múlt héten tálibok megtámadták Kabulban az Intercontinental szállodát és 12 embert öltek meg. Merész akciójuk újra felvetette azt a kérdést, hogy az afgán erők mennyire felkészültek a biztonság szavatolására az amerikai csapatok távozása után.

Staffan de Mistura, az ENSZ afganisztáni ügyekben illetékes különmegbízottja a Biztonsági Tanács szerdai ülésén kifejtette, hogy megítélése szerint javult a helyzet az országban, dacára a közelmúlt merényleteinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik