Nagyvilág

Afganisztán: kezdődik az amerikai csapatkivonás

Megkezdődik az amerikai erők kivonása Afganisztánból a nyáron. A lassú folyamat nyitányaként a Nemzeti Gárda 800 katonája tér júliusban, 800 haditengerész ősszel tér vissza az Egyesült Államokba.

Ez az első alkalom, hogy a Pentagon részleteket árul el az elnök által júniusban bejelentett csapatkivonás menetrendjéről. Barack Obama a hadsereg ajánlásánál gyorsabb kivonást rendelt el: utasítására év végéig tízezer, 2012 őszéig 23 ezer katonát vezényelnek haza.

Az Afganisztánban állomásozó erők parancsnokhelyettese kabuli videókonferenciáján elmondta, hogy a harci, a támogató és logisztikai csapatokat fokozatosan vonják ki. David Rodriguez altábornagy szerint az év végéig kivonandó további 8400 katonát illetően a parancsnokok megvárják az ősz végét, utána dől el, mely egységek nélkülözhetőek. A csapatkivonást annak dacára megkezdik, hogy továbbra is heves harcok folynak. Múlt héten tálibok támadtak a kabuli Intercontinental szállodára, ahol 12 embert öltek meg. Az akció újra felvetette, hogy az afgánok mennyire felkészültek a biztonság szavatolására az amerikaiak távozása után. Staffan de Mistura, az ENSZ afgán ügyekben illetékes különmegbízottja a Biztonsági Tanács ülésén úgy vélte, a merényletek ellenére javult a helyzet, Afganisztán keresztúton áll, közeledik a pillanat, amikor átveheti a felelősséget saját biztonságáért. “Az átmenet, miként egy vonat, halad. A rendelkezésemre álló minden mutató szerint sínen van” – fogalmazott a diplomata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik