Nagyvilág

Öngyilkos diákok a túl durva romániai érettségi miatt

Több diák is öngyilkos lett Romániában, mert nem mentek át a rendkívül nehézre sikerült érettségi vizsgán.

A manna.ro információi szerint legalább két diák is az öngyilkosságot választotta, miután nem mentek át a sokak szerint túlságosan is nehézre sikerült érettségi vizsgán. Egy 19 éves aradi fiú apja vadászpuskájával lőtte le magát, miután rokonai szerint nagyon letörte, hogy nem ment át a vizsgán. Egy craiovai fiatalt pedig kórházban ápolnak, miután kiugrott egy negyedik emeleti ablakból, azt követően, hogy sikertelen vizsgája miatt összeveszett szüleivel – írta a manna.ro.

Az idei romániai érettségi vizsga különösen nehézre sikerült, és az elmúlt húsz év legrosszabb eredményeivel zárult. A több mint kétszázezer diák közül csupán 90 765 vizsgázó ment át, és húsz olyan gimnázium is volt, ahol egyetlen tanuló érettségije sem sikerült – írta a Krónika című lap. Aradon minden idők legrosszabb eredményét mérték: a diákok mindössze 36,43 százaléka ment át a vizsgákon, a tavalyi 86,38 százalékkal szemben – közölte a manna.ro.

A diákok azzal magyarázzák a rossz eredményeket, hogy az idei tételek rendkívül nehezek voltak, és a vizsgákat is fokozott szigorral felügyelték.

Daniel Funeriu oktatási miniszter szerint azonban csak annyi történt, hogy a sikerrel megméretkező diákok most először becsületesen, kemény munka árán érdemelték ki az átmenő jegyet. Az ellenzéki politikusok azonban katasztrofális szervezésről, a kormány oktatási politikájának történelmi kudarcáról beszéltek, és a tárcavezető azonnali lemondását követelték – írta a Krónika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik