Nagyvilág

Kólijárvány: az EU kitiltotta az egyiptomi magokat

Az Európai Bizottság megtiltotta az egyiptomi magok importját, miután kiderült, hogy egyiptomi fűszermag okozhatta a németországi hasmenésjárványt.

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége (EFSA) egy kedden közzétett jelentése szerint egy 2009-es egyiptomi fűszermagszállítmány lehetett a forrása a tavasz végi németországi hasmenésjárványnak. A görögszéna nevű (a világ számos országában termesztett) növény magjáról van szó, amelyből az említett szállítmánnyal 15 tonna érkezett Németországba.

Az Európai Bizottság a jelentés közzétételét követően bejelentette, hogy az unió azonnali hatállyal – egyelőre október 31-ig – beszünteti az Egyiptomból érkező valamennyi csíráztatásra alkalmas magféleség importját. Emellett intézkednek annak érdekében is, hogy az uniós országok piacairól kikerüljenek a tavalyelőtt és tavaly az érintett egyiptomi szállítótól érkezett görögszénamag-szállítmányok.

A bizottság megjegyezte, hogy az EU elsősorban Kínából és Indiából importálja a szóban forgó magféleségeket. Egyiptomból tavaly 49 ezer tonnányi ilyen termék érkezett a uniós országokba, 56 millió euró összértékben.

A májusban kezdődött németországi hasmenésjárványnak 48 halálos áldozata volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik