Nagyvilág

Cohn-Bendit: Orbán skizofrén

Skizofrénnek nevezte a magyar politikai vezetést az Európai Zöldek frakcióvezetője az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.

Az Index tudósítása szerint Cohn-Bendit ezt azzal indokolta, hogy Magyarország a nacionalista retorika mellett hatékony munkát végzett a féléves EU-elnökség alatt. A zöldek vezetője felszólalása kezdetén Európa rombolásával vádolta Orbán Viktort, amiért a magyar kormányfő március 15-i beszédében Brüsszelt a Habsburg Bécshez, illetve a kommunista Moszkvához hasonlította.

A francia politikus mindemellett a klubrádió frekvenciájának elvételéért, illetve azért is élesen kritizálta Orbánt, amiért hagyta, hogy Dánia felmondja a schengeni határvédelmet.

Cohn-Bendit beszédét azzal zárta, hogy a magyar kormányfő nem normális, viszont elismerte, hogy a tisztviselői jó munkát végeztek.

Orbán Viktor válaszában leszögezte, hogy a magyaroknak senki nem mondhatja meg, mit tehetnek és mit nem, de hozzátette, hogy szerinte Brüsszel nem egyenlő Moszkvával. A magyar miniszterelnök azt is elutasította, hogy bármelyik külföldi politikus vagy kormány mondja meg, milyen alkotmánya legyen Magyarországnak.

Orbán továbbá leszögezte, hogy ő nem euroszkeptikus, hisz az európai egységben, és tudja, hogy együttműködés nélkül háború lesz. A kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy nagyra értékeli a szkeptikusok véleményét, mert szerinte reformokra mindig szükség van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik