Nagyvilág

Lélegzethez jut Görögország

Pénzügyileg lélegzethez jut Görögország egy újabb 12 milliárd eurós hitelrészlet felszabadításával, de nemzetközi hitelezői továbbra is azt várják, hogy teljes egészében kivitelezi konszolidációs programját.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei szombaton kora este távtanácskozás keretében vitatták meg a helyzetet, köztük azt a tervet, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most futó 110 milliárd eurós hitelprogramjának lejárta utáni időszakra egy másik – várhatóan 2014-ig tartó – programot is indítanak.

Ez utóbbiról szombati közlések szerint a miniszterek következő hivatalos találkozóján, július 11-én születhetnek meg az első döntések.

A 340 milliárd euróra rúgó görög adósság rendezéséhez elengedhetetlen a nemzetközi segítség, amellyel az egész euróövezet válságát is igyekeznek elkerülni. Athén heteken belül államcsődöt jelenthetett volna, ha nem érkezik időben a 12 milliárdos újabb hitelrészlet.

Az erről szóló kedvező döntés előfeltétele az volt, hogy Athénban a parlament elfogadja az újabb takarékossági programot, amely közel 30 milliárd eurónyi kiadáscsökkentést tesz lehetővé, és egy jelentős privatizációs programot is magában foglal.

Miután ez a héten megtörtént, az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács (az állam- és kormányfői értekezlet) elnöke, Herman Van Rompuy közös közleményben jelentette be: “megvannak a feltételek ahhoz, hogy Görögország megkapja a mentőcsomag következő részletét, illetve ahhoz, hogy felgyorsuljanak az egyeztetések a második csomagról”.

A görög parlamenti szavazást követően számos nyilatkozó azt is hangoztatta, hogy kiemelten fontos a konszolidációs program teljes körű végrehajtása. A legnagyobb hitelezők – köztük Németország – nem hagytak kétséget afelől, hogy az újabb részletekhez való hozzájárulásuk a reformok és a takarékossági intézkedések kivitelezésének a függvénye is.

A tíz nap múlva esedékes újabb pénzügyminiszteri találkozón már az újabb program nagyságáról is döntés születhet, bár brüsszeli beszámolók szerint a részletek kidolgozása akár szeptemberre is áttolódhat. Az eddigi utalások szerint annak mérete hasonló lesz a mostani csomagéhoz, tehát meghaladhatja 100 milliárd eurót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik