Nagyvilág

Eljöhet a béke ideje Líbiában

A béketárgyalások haladéktalan megkezdését javasolta a szemben álló líbiai feleknek malabói csúcsértekezletén az Afrikai Unió (AU); a líbiai lázadók üdvözölték a javaslatot.

A Malabóban pénteken véget ért csúcstalálkozón – ahol a Moammer Kadhafi nevével fémjelzett tripoli vezetés és a lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsa is képviseltette magát – “hivatalos javaslatot tettek a feleknek egy, a politikai megoldást szolgáló keretmegállapodás” megkötésére – közölte az AU a weboldalára szombaton feltett nyilatkozatban.

A keretmegállapodás, amelynek tervezetét a Dél-afrikai Köztársaság, Kongó, Mali, Uganda és Mauritánia alkotta közvetítői csoport dolgozta ki, mindenekelőtt a fegyveres konfliktus lezárását szorgalmazza, és egy olyan folyamat megkezdését indítványozza, amely megfelel a líbiai nép demokrácia iránti törvényes óhajának.

A tárgyalások hamarosan megkezdődhetnének a szervezet székhelyén, az etiópiai Addisz-Abebában. A nyilatkozat ugyanakkor nyitva hagyja azt a kérdést, hogy milyen szerepet játszhat Líbia jövőjében az észak-afrikai országot évtizedek óta irányító Kadhafi.

A lázadók üdvözölték az AU javaslatát, úgy értelmezve azt, hogy “Kadhafi nem juthat további szerephez Líbia jövőjének meghatározásában” – mondta még a csúcstalálkozó helyszínén Manszúr Szaif an-Naszr, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács franciaországi összekötője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik