Nagyvilág

A NATO fokozza a líbiai kormányerők bombázását

Szombati közlése szerint a NATO az elmúlt héten növelni kezdte légicsapásainak számát Líbia nyugati részében, amely - az ellenzék egyes harci sikerei dacára - még mindig nagyrészt a Moammer Kadhafihoz hű erők ellenőrzése alatt áll.

A közlemény arra utal, hogy az észak-atlanti szövetség újabb erőfeszítéseket tesz azért, hogy még inkább a líbiai lázadók oldalára billentse a mérleg nyelvét, figyelmen kívül hagyva a líbiai vezetőnek a NATO-hoz és Európához intézett pénteki fenyegetését.

Líbiai katonai források közben azt jelentették, hogy a NATO harci repülőgépei szombaton lebombáztak egy szakiskolát Tripoli egyik elővárosában. A hadsereg szóvivője az állami televízióban azt mondta, hogy halálos áldozatai is vannak a Tádzsúra városrészben lévő iskola elleni légicsapásnak.

A NATO, saját adatai szerint, a héten több mint ötven katonai célpontot semmisített meg nyugaton a líbiai kormányerők elleni támadásokban, mindenekelőtt a nagyobb városokban és a fő közlekedési útvonalak mentén.

“Támadunk minden olyan katonai berendezést, amelyet a lakosság elleni válogatás nélküli támadásokra használnak Líbia-szerte” – hangoztatta Charles Bouchard tábornok, a líbiai NATO-hadműveletek parancsnoka a szombaton közzétett közleményben.

A NATO állítása szerint a Kadhafihoz hű erőknek a nyugat-líbiai tengerparti városokban, illetve a fővárostól délnyugatra húzódó Nafúsza hegységben végrehajtott összevonása több mint 1,8 millió civilt fenyeget.

Bár a Nyugat támogatását élvező lázadók ellenőrzésük alá vonták a Nafúsza hegység több települését és Miszráta létfontosságú kikötője is a kezükben van, Nyugat-Líbia többi részé még mindig Kadhafi ellenőrzi, beleértve a nagy erőkkel őrzött fővárost, Tripolit is.

A líbiai műveletekre összeállt katonai koalíció, benne Franciaországgal és Nagy-Britanniával, az után indította meg a líbiai hadsereg elleni csapásait, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 19-én határozatban adott felhatalmazást a lakosság védelmét célzó intézkedések megtételére. A NATO március 31. óta irányítja a műveleteket, amelyekhez több arab ország is csatlakozott .

Az elmúlt napokban a NATO arról számolt be, hogy több ízben támadta Tripolit és a fővárostól mintegy 80 kilométerre délre fekvő Garián városát, és csapást mért egy katonai eszközök tárolására használt alagútrendszerre is, Tripolitól mintegy 50 kilométerre délkeletre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik