Nagyvilág

Kiszabadult DSK

Óvadék nélkül megszüntette Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap egykori vezetőjének házi őrizetét pénteken egy manhattani fellebbviteli bíróság.

Előzőleg a New York-i ügyészség beleegyezett a nemi erőszak kísérletével vádolt politikus szabadon engedésébe. A bíróság ugyanakkor úgy határozott, a francia férfi az úti okmányait nem kaphatja vissza, ami azt jelenti, hogy Strauss-Kahn nem térhet vissza a hazájába, a vele szembeni büntetőügy folytatódik.

Strauss-Kahn soron kívüli meghallgatás előtt sem a francia politikus, sem ügyvédje nem mondott semmit a rájuk várakozó újságírók tömegének. Mivel a fellebbviteli bíróságon Michael Obus bíró is támogatta a védelem kezdeményezését, DSK az egymillió dolláros óvadékot és a biztonsági letétként a házi őrizet kezdetén kifizetett ötmillió dolláros biztonsági letétet visszakapja.

Mint korábban megírtuk, Dominique Strauss-Kahn váratlan beidézése meglepetés volt, hiszen első bírósági meghallgatását eredetileg július 18-ra tűzték ki. A bírósági beidézés bejelentése után a The New York Times azt írta, megdőlhetnek a vádak.

Lap igazságügyi illetékesektől értesült arról, hogy a 32 éves guineai szobalány vallomásában a nyomozók több valótlanságot fedeztek fel, így a Strauss-Kahnt vádoló nő szavahihetősége kétségbe vonható. Bár valóban bizonyítékok támasztják alá azt, hogy Strauss-Kahn és a szobalány között volt szexuális kapcsolat, már az ügyészség sem bízik meg az állítólagos áldozatban, aki vallomásaiban többször hazudott. Ráadásul egy nappal az esetet követően telefonon egy börtönviselt emberrel beszélt, arról tárgyalt, milyen előnyei származnak abból, ha folytatják az eljárást DSK ellen. A rendkívüli meghallgatásra is azért került sor, mert az ügyészség nyomozói úgy találták, a szobalány szavahihetősége kétségbe vonható.

Állítólag már ők sem hisznek sem a szexuális támadásról szóló beszámolójában, sem azokban az információkban, amelyeket saját magáról közölt. “Megértem, hogy az ügyben lényeges változások történtek, és jelentősen lecsökkent az esélye, hogy (Strauss-Kahn) nem jelenne meg a bíróság előtt. Ezért bizonyos feltételek betartása mellett szabadon engedem Strauss-Kahnt” – mondta a bíró a pénteki meghallgatáson, amelyről DSK a felesége, Anne Sinclaire kíséretében mosolyogva távozott.

Ugyanakkor továbbra is folyik az eljárás Dominique Strauss Kahn ellen a szexuális erőszak kísérlete miatt – jelentette be a manhattani ügyészség pénteken. “A manhattani ügyészség tovább nyomoz a feltételezett bűntettek ügyében, és ezt addig folytatja, amíg az összes fontos tényre fény nem derül” – közölte Cyrus Vance ügyész. Az ügyészség azt már elismerte, az addig maximálisan megbízhatónak feltüntetett vádló az esküdtszék előtt is hamis tanúvallomást tett, s ezt később beismerte. A nő eredetileg azt állította, hogy miután a DSK becenéven is ismert politikus erőszakoskodni próbált vele a luxuslakosztályában, amit takarított, ő azonnal elhagyta a szobát és szólt a főnökének. “A panaszos azóta bevallotta, hogy ez a vallomás nem volt igaz, és a 2806-os lakosztályban történtek után ő egy másik szobát kezdett el takarítani, majd visszatért a 2806-os lakosztályba, és azt is elkezdte kitakarítani, mielőtt a főnökének szólt volna az incidensről”. Arra is fény derült, hogy a szobalány mást mondott a hatóságoknak, amikor politikai menedékjogot kért, és mást a nyomozóknak. Ez utóbbiaknak azt állította például, hogy a kérvényében egy korábbi erőszakolásra is hivatkozott, ám az ügyészség nem találta nyomát ennek az esetnek a nő papírjai között, ahogyan a szobalány állítólagos nemiszerv-csonkításáról is ellentmondásos információkra bukkantak.

A nő ügyvédje szerint az ügyészség azért hátrál ki az ügyből, mert fél a következményeitől. Ken Thompson közölte: ha kell, a szélesebb nyilvánosság elé tárja a valódi történetet. Az ügyvéd úgy véli, Strauss-Kahn védői arra építették fel a stratégiájukat, hogy bebizonyítsák, a nő is akarta a szexuális együttlétet. “Ez azonban hazugság”. “Harcolt azért, hogy elmeneküljön, de Strauss-Kahn térdre kényszerítette és szexuálisan bántalmazta, majd amikor befejezte, ő felkelt és undorában Strauss-Kahn spermáját szétköpködve a szobában elfutott” – írta le a nő szemszögéből a történteket Thompson, és hozzátette: a politikus összezúzta a nő vagináját, megkarmolta a vállát és letépte a harisnyáját.

A francia szocialista párt, amelynek színeiben Strauss-Kahn a 2012-es elnökválasztáson indult volna, pénteken közleményben üdvözölte a manhattani ügyészség döntését a házi őrizet megszűntetéséről. A pártnak július 13-ig kell bejelentenie, kit indítanak az elnökválasztáson, amelyet elemzők szerint DSK jó eséllyel megnyert volna. A DSK-ügyben beállt váratlan fordulat teljesen átalakíthatja az erőviszonyokat a francia elnökválasztást megelőzően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik