Nagyvilág

Pénzért csináltak kisfiúkat a kislányokból Indiában

300 gyermeken végzett nemi átalakító műtét miatt vizsgálódnak orvosok ellen, akik állítólag magas összegeket fogadtak el a fiút akaró családoktól.

Indiában már hosszú ideje tart a nemek arányának mesterséges elbillentése, mivel a fiúk jól jövedelmező bevételforrást, a lányok viszont komoly kiadásokat jelentenek a szülők számára. A kiházasítás és a hozomány költségeitől rettegő családoknál ezért bevett szokássá vált a lánymagzatok elhajtása. Ennek eredményeképpen a hat éven aluli indiai gyerekek körében ma hétmillióval több fiú van, mint lány.

Helyi lapok szerint a közép-indiai Madhja Prades államban lévő Indore városában mintegy 300, az ország különböző részeiből származó lánygyermeket operáltak át fiúvá, és az egyes beavatkozásokért 600 ezer forintnak megfelelő összeget kértek az orvosok. A gyermekjogok védelmének nemzeti bizottsága azonnal az ügy alapos kivizsgálására és az eredmények 15 napon belüli ismertetésére szólította fel az állam kormányát.

A nyomozás során kihallgatott orvosok azt állították, hogy a nemi szervi rendellenességgel született lánygyermekeket küldték “sebészeti korrekcióra” a város kórházában, és csupán a női, illetve férfi nemi szervekkel egyaránt rendelkező pácienseken hajtották végre a beavatkozásokat. A gyermekjogi aktivisták szerint azonban a szülők és az orvosok is elhallgatták a gyerekek pontos állapotát az átalakító műtétek elvégzése érdekében – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A genitális plasztika lényege, hogy hímvesszőt alakítanak ki a női nemi szervekből, és mellé férfihormon-injekciókat adnak be a gyermeknek a fiúvá váláshoz. “Ám ezek a szervek később nem tudnak a hormonális hatásoknak megfelelően fejlődni, és ez terméketlenséghez vagy impotenciához is vezethet” – hangsúlyozta V. P. Goszvami, az Indoréban működő Indiai Gyermekgyógyászok Társaságának elnöke.

A társadalomkutatási központnál dolgozó Ranzsana Kumari szerint a lányok beleegyezése nélkül végrehajtott nemi átalakító műtétek az ország növekvő “társadalmi őrületének” a jelei. “Tíz éve minden 1000 fiú születésére 886 lány jutott Delhiben. Ma már ez az arány 1000 a 866-hoz. Az emberek nem akarnak osztozkodni a tulajdonukon, vagy pénzt fektetni a lányok taníttatásába, hozományukba. A kapzsi középosztály az, amelyik lohol a pénz után” – tette hozzá.

A kormánynak hangsúlyoznia kellene azt a szellemi értéket, amelyet a lányok és a nők hoznak a családokba a hindu kultúra szerint. “Mi Indiában úgy mondjuk: Isten lakozik annál a háznál, ahol nő van, ám ez mára semmivé foszlott a kapzsiság miatt. A lányok elismerése mellett anyagilag is támogatnunk kell őket, és munkát kell adnunk nekik” – mondta Kumari.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik