Nagyvilág

Orbán büszkeségéről ír a Financial Times

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök minapi budapesti látogatásáról közöl jegyzetet kedden a Financial Times internetes kiadása.

A liberális irányultságú londoni gazdasági napilap tudósítója, Kester Eddy szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Ven Csia-pao régi jó barátokként viselkedett a kínai kormányfő hétvégi budapesti látogatásán, és Orbán Viktorról “sugárzott a büszkeség” a tucatnyi megállapodás aláírása során.

A magyar kormányfőnek “a felszínen” erre meg is van az oka. Az egyezményekkel Magyarország válhat a Közép- és Kelet-Európába irányuló kínai termékek előnyben részesített kapujává, és ez munkahelyek ezreit teremtheti; a magyarok legalábbis ebben reménykednek.

A Financial Times írása felidézi, hogy Orbán Viktor történelmi megállapodásnak nevezte a magyar kötvényvásárlásokra szóló kínai vállalást, Ven Csia-pao pedig ígéretet tett Kína, Magyarország és a térség “hagyományos barátságának” erősítésére.

Az írás szerint azonban az ördög a részletekben lakozik – és a gyakorlatban. Sok nyugati cég, amely megjelent Kínában, úgy találta, hogy nem olyan könnyű ott boldogulni. A kínai cégek a maguk részéről viszont könnyebbnek találják a letelepedést Magyarországon.

Ami a kínai piacon történő letelepedést illeti, úgy tűnik, hogy Magyarországon nem sokan foglalkoznak egyes külföldi beruházók kedvezőtlen tapasztalataival. “Ide tartozik a média, amelynek jelentős része manapság kormánypárti, és amely jórészt átvette a Ven-látogatással kapcsolatos hivatalos irányvonalat” – áll a Financial Times jegyzetében.

Bíró Nagy András szerint mindazonáltal ennek valószínűleg nem lesz jelentős hatása Orbán Viktor választói megítélésére. “A magyarok általában nem foglalkoznak olyan sokat a külpolitikával … Orbánnak pedig saját embereivel kell majd elfogadtatnia, hogy ez az antikommunista miniszterelnök a kommunista Kínával köt üzletet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik