Nagyvilág

Rács mögött a kisnyugdíjas késes gengszter

Jelenleg már csak 8 személy szerepel az FBI Top10-es körözési listáján, hiszen Oszama bin Laden likvidálása után a bostoni alvilág egykori rettegett alakját, James „Whitey” Bulgert is levadászták. A hírhedt bűnözőről, aki minden bizonnyal élete végéig rács mögé kerül, formázták A Tégla című film teljhatalmú maffiavezérét, akit Jack Nicholson alakított.

Charlie és Carol Gasko látszatra semmiben sem különbözött a többi nyugdíjas házaspártól. Szerény körülmények között éltek a kaliforniai Santa Monicában lévő – 2 hálószobás – bérelt lakásukban pár háztömbre az óceántól, esténként a kanapén ülve tévéztek, a helyi „MDF-piacra” jártak bevásárolni, sőt még a szomszédoktól elkóborolt macskákat is etették. Senki sem hitte volna, hogy a kisnyugdíjas életet élő, 81 éves Charlie Gasko valójában James „Whitey” Bulger, Amerika egyik legkeresettebb bűnözője, Boston egykori legfélelmetesebb gengszterfőnöke.

A fogfehérítés okozta a vesztét

Bulger a letartóztatása elől körülbelül 16 éve menekült el Bostonból a ma már 60 éves barátnőjével, a dentálhigiénikus Carollal, még pedig az FBI-kapcsolattartójának figyelmeztetésére. Tartótisztje, John Conolly ugyanis megsúgta neki, hogy vádat akarnak emelni ellene. Az inkognitóját múlt hétig tudta leplezni, amikor is az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda elfogta az otthonában, és letartóztatta élettársával együtt. Bulger nem tanúsított ellenállást, pedig köztudott volt, hogy rendkívül veszélyes, s mindig hord magánál kést. Erre az FBI külön is figyelmeztetett a körözési plakátján.

(forrás: fbi.gov)

A hírhedt gengszterfőnök (forrás: fbi.gov)

S mégis mi buktatta le a lassan 2 évtizede bujkáló gengsztert? A barátnőjének a szépség iránti megszállottsága. Caroll ugyanis havonta járt fogfehérítésre, állandó vendég volt a szépségszalonokban, illetve plasztikai sebészeten (többek között mellimplantátumot, orrkorrekciót és arcfelvarrást rendelt), több se kellett, hogy felismerjék az egyik helyen, s jelentsék hollétét a rendőrségen. Innen már csak pár nap megfigyelésre volt szükség, hogy Caroll nyomát követve eljussanak bin Laden likvidálása óta az egyik legkeresettebb bűnözőhöz, akinek a hollétéről utoljára 2002-ben kapott megbízható információt az FBI. A vérdíj pedig csábító volt, hiszen a szövetségi hatóságok a gengszterért 2 millió dolláros jutalmat ígértek a nyomravezetőnek, a barátnő megtalálásáért pedig 100 ezer dolláros díjat ajánlottak.

A párocska lakásában 800 ezer dollárnyi készpénzt és számos lőfegyvert foglaltak le. A pénz egy részét a lakás falában kialakított üregekben, több pisztolyt pedig könyvekben rejtettek el. Az FBI ügynökeinek azzal sikerült kicsalni a gyanakvó Bulgert a „barlangjából”, hogy azt mondták neki: feltörték a tárlóhelyiségüket. A párocskát, gengsztert és barátnőjét Bostonba szállították át, ahol vádat emelnek ellene.

Róla formázták A Tégla című film maffiavezérét, akit Jack Nicholson alakított

Jégvágóval is ölt

A bostoni alvilág egykori rettegett alakját – akinek a bátyja, William Bulger Massachusetts állam szenátusának elnöke volt (a sors íróniája?!) – 19 gyilkossággal és más súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. Ő inspirálta Jack Nicholson gengszterszerepét, a teljhatalmú maffiavezér Frank Costellót a Bostonban játszódó, A Tégla című 2006-os filmjében. Bulgert bankrablások miatt először 1956-ban ítélték el. 20 évet kapott, amiből kilencet le is töltött, ebből hármat a hírhedt Alcatraz börtönszigeten.

A börtönévek után visszatért Bostonba, ahol Stephen J. Flemmivel saját bandát alapított, majd a 70-es évek közepétől az FBI besúgója lett. A szövetségiek a rivális új-angliai maffiáról adott információkért cserébe megengedték az ír gengszternek, hogy – amennyiben nem öl meg senkit – folytathassa üzelmeit. “Whitey”-től azonban a 80-as évekre már jobban rettegtek Bostonban, mint John Gottitól, a Gambino család főnökétől New Yorkban. Csaknem mániákus kegyetlenséggel gyilkolt (például saját kezével fojtotta meg bandája két tagjának barátnőjét), de előszeretettel követte el a gyilkosságokat vadászkéssel, jégvágóval vagy éppen géppisztollyal.

Látogatóként még a rács mögött is pózoltak (forrás: nypost.com)

Látogatóként még a rács mögött is pózoltak (forrás: nypost.com)

Viccből a rács mögé

A New York Post hétfői száma egy meglepő felvétellel rukkolt elő: Bulger és barátnője rabruhába öltözve, a rács mögött pózol Alcatrazban. A sors pikantériája, hogy a szökésben lévő exgengszterfőnök és kedvese egy szuvenír erejéig a ’90-es években visszatért a „Sziklára” – ahol Bulger a ’60-as években 3 évet raboskodott -, és részt vett egy vezetett börtöntúrán. A pár ugyancsak hamis adatokat használt a mexikói utazásaihoz, ugyanis rendszeresen átruccant Tijuanába, mivel az ottani klíma jót tett a körözött bűnöző szívének és vérnyomásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik