Nagyvilág

Kólibaktérium okozta hasmenésjárvány Franciaországban

Súlyos hasmenéses tünetekkel betegedett meg nyolc ember Franciaországban, minden bizonnyal a különleges kólibaktériumtól.

A nyolc felnőtt a dél-franciaországi Bordeaux környékén betegedett meg. Közülük ötöt ápoltak pénteken kórházban, és egyiküknél már bebizonyosodott, hogy a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta a betegséget. Az összes beteg Bordeaux vonzáskörzetében él, de a súlyos hasmenéses megbetegedésen kívül nincs köztük semmilyen kapcsolat, nem ismerik egymást.

A mostani fertőzés pontos okát és a baktérium eredetét még vizsgálják. Az ivóvízellátó rendszert a járványügyi hatóságok már ellenőrizték, és a vizsgálatok során ott nem találták nyomát kóli baktériumnak. A betegeket kezelő egyik orvos elmondása szerint azt feltételezik, hogy a fertőzésnek élelmezéssel kapcsolatos eredete lehet. Ugyanakkor azt is vizsgálják, hogy a betegek esetleg fürödtek-e az elmúlt napokban a tengerben vagy pedig jártak-e ugyanazon a helyen.

A francia egészségügyi hatóságok azt már megállapították, hogy a megbetegedéseknek nincsen köze a múlt héten Lille-ben történt kollektív ételmérgezésnek. Akkor nyolc gyermek egy diszkontáruházban forgalmazott fagyasztott húspogácsától fertőződött meg a különleges kóli bélbaktériummal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik