Nagyvilág

Fölmentő ítélet született Geert Wilders perében

Fölmentette az amszterdami bíróság a muzulmánok elleni gyűlöletkeltés vádja alól a holland Szabadságpárt (PVV) elnökét.

Geert Wilderst civil szervezetek jelentették föl, miután a szélsőjobboldali politikus cikkeiben, internetes fórumokon és 2008-as, Fitna (Viszály) című “filmjében” kijelentette: a muszlim vallás természeténél fogva erőszakos, annak szent könyve, a Korán olyan, mint Hitler Mein Kampf című műve, ezért be kellene tiltani. Emellett a 47 éves politikus fölszólította a hollandiai muzulmán bevándorlókat, hogy alkalmazkodjanak “a domináns kultúrához”, vagy költözzenek el az országból.

A bíró azzal indokolta az ítéletet, hogy Wilders kijelentéseit tágabb összefüggésben, a Hollandiában a bevándorlásról zajló társadalmi vita fényében kell vizsgálni. Nem valósult meg a gyűlöletkeltés bűncselekménye, mert nincs közvetlen kapcsolat a politikus kijelentései és a hollandiai muzulmánokkal szembeni növekvő diszkrimináció között – állapította meg.

A bírósági ügyet azért is övezte óriási érdeklődés, mert Wilders pártjának egyre nagyobb a támogatottsága. A PVV csaknem másfél millió szavazatot szerzett a legutóbbi, egy évvel ezelőtti választásokon, és ezzel a harmadik legerősebb párt lett a holland parlamentben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik