Nagyvilág

Végre megnősül a playboy

Nemcsak a briteknek jutott ki idén a koronás frigyből. London után már Monaco is esküvői lázban ég, hiszen az örökifjú playboy, az 53 éves II. Albert herceg végre rászánta magát a nősülésre. A Grimaldi-ház botrányoktól sem mentes életű feje egy kétnapos esküvő keretében veszi el az úszó olimpikon mennyasszonyát. A monacói herceg esküvőjén Schmitt Pál is részt vesz.

1956 óta ismét hercegi frigyre készül Monaco. III. Rainier herceg és a híres hollywoodi filmsztár, Grace Kelly egybekelése után ezúttal fiúk esküvőjétől lesz hangos a miniállam. A „megrögzött agglegényként” emlegetett II. Albert monacói herceg – akinek az oldalán korábban olyan szépségek tündököltek, mint Angie Everhart, Brooke Shields vagy éppen a topmodell Claudia Schiffer – feleségül veszi a nála 20 évvel fiatalabb dél-afrikai úszó olimpiai bajnokot, Charlene Wittstockot. Az eseményre pedig a parányi hercegség kétszer-háromszor több turistát vár, mint Albert herceg 2005-ös trónra lépési szertartására, amelyet körülbelül 28 ezren követtek nyomon a helyszínen.

Már nem bíztak benne

A nagy nőcsábász hírében álló Albert herceg 11 éves ismeretség után vezeti oltár elé menyasszonyát, aki a dél-afrikai úszóválogatott tagjaként a 4×100 méteres vegyes váltóban 5. helyet szerzett a 2000-es sydney-i ötkarikás játékokon. Charlene 2000-ben ismerkedett meg Alberttel, amikor Monacóba látogatott egy úszóversenyre. A kapcsolatuk csupán 2006 februárjában lett nyilvános, amikor is együtt jelentek meg a torinói téli olimpia megnyitóján, majd 2010-ben pedig bejelentették az eljegyzésüket.

Sokan már le is mondtak arról, hogy a csupán playboy hercegként emlegetett Albert – aki a 2 milliárd eurós vagyonával különösen jó partinak számít – valaha megnősül, ezért 8 éve még a monacói törvényeket is módosították annak érdekében, hogy törvényes örökös nélkül is átvehesse az uralmat. Bár futó kalandokból már két gyermeke is született (a togói légitársaság egyik fekete bőrű stewardessétől van egy 6 éves fia, egy kaliforniai pincérnőtől pedig egy 20 éves lánya, aki modellnek készül), ám a katolikus hercegség utódlási törvényei szerint csak hivatalos házasságból származó utódok lehetnek a trón örökösei.

(Fotó: MTI/EPA)

20 év a korkülönbség (Fotó: MTI/EPA)

Armaniban vonul

Charlene, akiről már most úgy vélik, hogy új szelet hoz a fényűző hercegség életébe – többek között a jótékonykodás iránti elkötelezettségével (pl. arra kérte a násznépet, hogy a drága ajándékok helyett inkább a hercegség tengerbiológiai és természetvédő alapítványainak utaljanak pénzt) – szívesebben beszél az esküvői kulisszatitkokról, mint anno Kate Middleton. Albert mennyasszonya már januárban bejelentette, hogy ő és párja Giorgio Armani-ruhát fog viselni a szertartásokon, míg Vilmos felesége utolsó percig titokban tartotta a mennyasszonyi ruhájának dizájnerét.

A leendő hercegné még dolgozik a „franciáján”, amely szerinte a világ egyik legszebb nyelve. A Madame Figaro című lapnak májusban adott interjújában elmondta, hogy bár beszél egy kicsit franciául, és tudja is követni a társalgást, de még sokat kell gyakorolnia. Az eredetileg protestáns vallású Charlene – aki minél előbb utóddal szeretné megajándékozni a hercegét – még a római katolikus hitre is áttért miatta (ez ugyanis Monaco hivatalos vallása).

Mindketten nagy sportrajongók (Fotó: MTI/EPA)

Mindketten nagy sportrajongók (Fotó: MTI/EPA)

Nászajándék: ingyen parkolás

A britekkel ellentétben a monacóiak két napig mulathatnak, hiszen a polgári és az egyházi szertartást külön-külön tartják, ráadásul a ceremóniák minden pillanatát a városszerte felállított óriáskivetítőkön követhetik a monacóiak. Ráadásul a frigy a helybéliek pénztárcáján is spórol, hiszen a munkaszüneti nappá való nyilvánítás mellett ingyenes koncerteket, utcabálokat, ingyenes közlekedést és parkolást, valamint ingyenes múzeumi és galériabelépést “kapnak ajándékba” a leendő hercegi pártól.

Schmitt pál is ott lesz

A Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatala még áprilisban jelentette be, hogy Schmitt Pál is részt vesz a monacói herceg esküvőjén. “A több évtizedes barátság a sport világából táplálkozik, hiszen mindkét állam vezetője aktív szereplője a nemzetközi sportéletnek, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak” – tudatta a hivatal.

Kate és Vilmos esküvőjével ellentétben, amelynek biztosításáról 5 ezer rendőr gondoskodott, a monacói esküvőn mindössze 550 monacói rendőr fog ügyelni, a légi biztonságot pedig a francia légierő felügyeli. Az ünnepség már június 30-án elkezdődik, még pedig egy kétórás The Eagles-koncerttel, amelyen fél Monaco mellett még a hercegi pár is ott fog csápolni. Másnap a hercegi palota tróntermében kerül sor a polgári szertartásra, a kikötőben pedig Jean-Michel Jarre fog zenélni a friss házasoknak.

Július 2-án a pár ismét összeházasodik, ám immár egyházi szertartások közepette, a Szent Miklós katedrálisban (ahol III. Rainer és Grace Kelly is egybekelt), ahol Philippe Narmino, a városi tanács elnöke, igazságügyi miniszter adja össze őket. A ceremónia után az ifjú házasok hibridautójukon, amely nem más, mint egy Lexus LS, tiszteletkört tesznek a hercegségben. A hivatalos esküvői fogadást, amelyre körülbelül 4 ezer vendéget várnak, a tengerpart szikláira épült Oceanográfiai Múzeumban tartják. Bár a hivatalos menüt még nem tudni, de az már bizonyos, hogy a Perrier-Jouët pezsgőház ikonikus Cuvée Belle Epoque italát fogják felszolgálni az esküvői fogadáson, valamint a hivatalos esküvői vacsorán.

Sokan Grace Kellyhez hasonlítják Albert kedvesét (Fotó: MTI/EPA)

Sokan Grace Kellyhez hasonlítják Albert kedvesét (Fotó: MTI/EPA)

Vissza Dél-Afrikába

Az újdonsült pár nem követi Vilmosékat, akik a Seychelles-szigeteken töltötték a mézesheteket, hanem Charlene szülőföldjére, Dél-Afrikába utazik nászútra, még pedig a Durbantól 20 percre található Umhlanga-i Oyster Box Hotelbe. Sőt itt tartják majd július 7-én az esküvői partijukat, amelyre 200 vendéget hívtak meg, többek között olyanokat, akik nem tudnak részt venni a monacói esküvőn. A kétemeletes elnöki lakosztályhoz (amelynek egyik berendezése egy arannyal díszített ágy) saját úszómedence, az Indiai-óceánra néző márványkád, illetve terasz is tartozik, az ára pedig egy éjszakára 7500 dollárra (átszámítva körülbelül 1,4 millió forintra) rúg.

Az egykor a monacói bobválogatott tagjaként több téli olimpián is induló Albert herceg és leendő felesége egyébként „hivatalból” amúgy is Dél-Afrikába utazna, mert ott döntenek majd a 2018-as téli játékok helyszínéről, a herceg pedig 1985 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik