Nagyvilág

Oroszország nem oldja fel a zöldségtilalmat

Az orosz tisztifőorvos szerint legelőbb június végén engedhetik be újra az országba az uniós zöldségeket.

Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos szerint túlzóak azok az állítások, amelyek szerint akár azonnal feloldhatják az EU-ból érkező zöldségszállítmányokra június 2-án elrendelt orosz importtilalmat, azonban úgy vélte, június végére sor kerülhet erre. Onyiscsenko arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a szállítások felújítása június végéig, azt mondta: nem szeretne kávézaccból jósolni, de nem látja ennek komoly akadályát.

Brüsszelben szerdán megállapodás született, hogy az uniós tagállamok minden zöldségszállítmányról igazolják, hogy mentes a hasmenésjárványt okozó E. Coli 0 104 baktériumtól, és az EU  bizottságának szóvivője azt mondta, hogy az uniós export akár már csütörtökön megindulhat. A megállapodás szerint az igazolásokra nem lesz többé szükség, amint legalább tíz napig nem regisztrálnak újabb megbetegedést.

Onyiscsenko kijelentette: legelőször is várja az Európai Uniótól az igazolások kiállítására jogosult laboratóriumok listáját, és a tilalom feloldása attól is függ, mikortól tudják a laborok biztosítani az ellenőrzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik