Nagyvilág

Magyarországi beruházásokkal csalt egy amerikai politikus

Az FBI egy magyarországi beruházással kapcsolatban csalás vádjával letartóztatta a connecticuti Manchester volt polgármesterét. Az egykori politikus, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték, 16 millió dolláros, magyar területen történő beruházásra próbált meg rábírni egy ingatlanfejlesztőt - írta a SheltonPatch internetes portál.

Peter DiRosa volt manchesteri elöljáró 16 millió dolláros magyarországi beruházásra próbálta meg rávenni Joe Fitzpatrick ingatlanfejlesztőt, alig két héttel azután, hogy egy hasonló ügyben az FBI letartóztatta.

DiRosát és társát, Thomas Renisont június 2-án tartóztatták le, mert 2008-ban arra vették rá Frank Jablonskit, hogy Polgárdiban fektessen be egy ötcsillagos szállodába és kaszinóba, ám a férfi, miután hat hónap múlva nem látta vissza a pénzét, ahogy azt megígérték neki, feljelentést tett. A két befektetés-szervezőt 50 ezer dolláros óvadék ellenében feltételesen szabadon engedték, vádat egyelőre nem emeltek ellenük.

Joe Fitzpatrickot DiRosa azzal kereste meg, hogy fektessen be Magyarországon egy erőműbe, egy golfpályába, egy luxusszállodába és egy kaszinóba, amely “az ország legnagyobbja lenne”. Az ingatlanfejlesztő június 15-én találkozott DiRosával és egy Castle Lodge nevű, “első osztályú kelet-európai üdülőingatlanokra” szakosodott, állítólagos Kft. vezetőivel. A prezentáció során Fitzpatricktól azt kérték, hogy fizessen ki 8 millió dollárt egy állítólagos erőmű tartozásainak rendezésére, további 8 milliót pedig fordítson a golfpályára és a szállodára.

A Castle Lodge emberei azt állították, hogy a 16 milliós befektetés fedezete a 100 milliót érő környezetkímélő erőmű lenne, amely “autógumikat alakít át elektromos árammá”, a Magyar Fejlesztési Bank pedig meghitelezné a golflétesítmény és a hotel építését. Az ígéret szerint az erőmű – amelynek hollétét a Castle Lodge anyagai nem tartalmazták – által termelt áram árából nemcsak vissza lehet fizetni a fejlesztési kölcsön kamatait, de az évi 9 millió dollár hasznot hozna a beruházóknak. Az üdülőövezet első évi hasznát bruttó 53,1 millió dollárra becsülték.

Fitzpatrick az ajánlat hallatán kizárólag a kevésbé kockázatosnak tűnő erőmű-beruházásba akart beszállni, ám üzletfelei azt mondták neki, hogy az ügylet kizárólag csomagban lenne megvalósítható. A befektetőnek bemutatott anyagok szerint a pénzét a “The Castle Spa, Casino, and Golf Resort at Hortogaby, Panon” nevű vállalkozáshoz kérték, amely a Budapesttől 220 kilométerre fekvő “Hortobaby város” mellett, egy 250 hektáros területen terül el, és magában foglal egy 81 ezer négyzetméteres ingatlant is.

Az iratokban a projekt tanácsadói között szerepelt John Larson szövetségi képviselő is, aki azonban az irodáján keresztül jelezte, hogy DiRosa visszaélt a nevével, s követelte annak azonnali eltávolítását a referenciák közül. Larson szóvivője szerint DiRosa először 15 évvel ezelőtt kereste meg az elképzeléssel, amikor még nem viselt közhivatalt, de azóta nem halott a volt polgármester felől. Fitzpatrick az üzleti megbeszélés után leellenőrizte a neveket az interneten, de csak annyit talált, hogy felkínálkozó partnerét június 2-án letartóztatták, amit DiRosa sohasem említett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik