Nagyvilág

Bizalmat kapott a görög kormány

Bizalmat szavazott a görög parlament a kormánynak, amely így elfogadhatja azt a megszorító csomagot, amely előfeltétele annak, hogy Athén megkapja az újabb 12 milliárd eurós hitelt.

A képviselők helyi idő szerint szerda hajnalban szavaztak a kabinet támogatásáról. A 300 tagú törvényhozásban az összes képviselő szavazott. Jeórjiosz Papandreu kormányzó pártjának, a Pánhellén Szocialista Mozgalomnak (PASZOK) mind a 155 képviselője a kabinet támogatására adta szavazatát. Az ellenvoksok száma 143 volt, ketten tartózkodtak.

A hitelrészletből 8,7 milliárd eurót az Európai Unió (elsősorban az euróövezeti országok csoportja) biztosít, a közös program másik résztvevője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 3,3 milliárd eurót tesz hozzá. A 17 érintett EU-tagállam pénzügyminiszterei luxembourgi találkozójukon előzőleg szigorú takarékossági intézkedésekhez kötötték a 12 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását, és ahhoz, hogy a görög parlament döntsön a pénzügyi reformról szóló törvényekről. Ezek várhatóan június végéig megtörténnek, így Athén július közepéig hozzájuthat a hitelrészlethez.

Amikor Papandreu pénteken átalakította kormányát, parlamenti támogatást kért, hogy fájdalmas reformokkal törjék le a válságot. Mint mondta: Görögország válaszút előtt áll, arra kell koncentrálnia, hogy az uniós partnerekkel együttműködve elkerülje “a hirtelen halált”, azaz az államcsődöt. A kormányfő felszólította honfitársait, álljanak ki a népszerűtlen megszorítások mellett, hogy elkerülhessék a csődöt. A nemzeti megosztottság nem segíti elő az ország túlélését. Az ország pénztartalékai hamarosan kimerülnének az IMF és az EU újabb kölcsöne nélkül, a problémákat nem lehetne megoldani a nemzetközi segítség visszautasításával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik