Nagyvilág

Zavargások törtek ki Belfastban

Zavargás tört ki hétfő éjszaka az észak-írországi Belfast keleti részén, a rendbontók Molotov-koktélokat, festékbombákat és téglákat hajítottak a Short Strand nevű kerületben élő katolikusok otthonaira - közölte a The Irish Times északír napilap internetes kiadása.

Néhány helybéli lakos megsérült, köztük egy férfi, aki azt követően veszítette el az eszméletét, hogy fejen találta egy tégla – mondta Niall O’Donnghaile, Belfast polgármestere. A helyi politikus szerint gondosan összehangolt és előre megtervezett támadás történt. Az incidenst követően Észak-Írország (Ulster) politikai vezetői nyugalomra szólítottak fel.

A Sinn Féin, a helyi katolikusok pártja egy tucat álarcot és terepmintás ruhát viselő férfit tett felelőssé a vandalizmusért. A protestáns unionisták részéről Michael Copeland elmondta, hogy több száz embert érintett a közelharcig fajuló incidens. “Ennek a történetnek mindig is két olvasata lesz. Az én értelmezésem szerint a Newtonards úton lévő (protestáns) lakásokat érte támadás”, mielőtt a katolikus negyed házai váltak vandálok célpontjává – tette hozzá Copeland. O’Donnghaile ezt tagadta.

A BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva mindkét politikus úgy fogalmazott, hogy a több napja tartó erőszaknak véget kell vetni.

Az észak-írországi rendőrség – amelynek embereit szintén megtámadták a zavargás során – azt javasolta a lakosságnak, hogy a rend helyreállításáig lehetőség szerint kerülje el a környéket.

Az északír fővárosban található, túlnyomó részt katolikusok által lakott Short Strand többször volt már erőszakos cselekmények helyszíne. A konfliktusok többsége a katolikus és a protestáns lakosság közötti vallási ellentétekben gyökerezik.

Az ulsteri unionisták pártjának legfőbb célja az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti politikai egység megőrzése. Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír sziget egyesítését pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik