Nagyvilág

Átalakították a görög kormányt

A korábbi védelmi minisztert, Evangelosz Venizeloszt nevezte ki Görögország új pénzügyminiszterévé a mediterrán ország miniszterelnöke, aki a tárca korábbi vezetőjét, Jeórjiosz Papaconstantinout a környezetvédelmi minisztériumba száműzte. Kérdéses ugyanakkor, hogy kormánya túléli-e a mély gazdasági válságot.

Elemzők szerint ez a lépés csak a kezdet, a politikai válság elkerülése és a hitelezők bizalmának megtartása ugyanis további politikai áldozatokat követel a görög miniszterelnöktől.

Jeórjiosz Papandreu az átalakítással szeretné elérni, hogy a görög lakosság is elfogadja az európai közösség által szorgalmazott újabb megszorító intézkedéseket. Papandreunak az államcsőd elkerülése érdekében a parlamenten is át kell vernie egy öt évre szóló programot. Ez a költségvetési megszorításokat, adóemeléseket tartalmaz, és lehetővé teszi az állami tulajdon értékesítését.

A görög miniszterelnök korábban nem tudott megállapodni az ellenzékkel a nagykoalícióról, ezért a lemondás helyett inkább a kormányátalakítást választotta. A konzervatív ellenzéki Új Demokrácia párt elnöke, Antonisz Szamarasz közölte: a válságból az egyetlen kiút az előre hozott választás megtartása lenne. A miniszterelnök sorsáról várhatóan vasárnap dönt majd egy bizalmi szavazás.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy pénteken egyeztet arról, hogyan kerülhető el a Görögország teljes összeomlása. Athén 340 milliárd eurós szuverén államadóssággal rendelkezik. Nem véletlen, hogy éppen a francia és a német vezetőket foglalkoztatja leginkább a görög államcsőd veszélye, Berlin és Párizs ugyanis a görög adósság csaknem hatvan százalékát finanszírozza.

Angela Merkel a hírek szerint arról szeretné meggyőzni Nicolas Sarkozy francia államfőt, hogy az érintett francia és német bankoknak és magánhitelezőknek el kell engedniük az adósság egy részét, és részt kell vállalniuk a görög csőd felszámolásában. Az Európai Központi Bank is Sarkozy mereven elzárkózó álláspontját osztja. A központi pénzintézet ugyanis attól tart, hogy a kölcsön megállapodás feltételeinek enyhítése rossz precedenst teremtene Írország, Portugália és Spanyolország számára.

A fővárosban, Athénban szerdán ostromállapot uralkodott a parlament környékén; nagyjából ötezer rendőrt vezényeltek az utcára, köztük több száz rohamrendőrt és ugyanennyi motoros rendőrt. A hatóságok kordonokkal és buszokkal barikádot vontak a parlament köré, hogy a képviselők be tudjanak jutni az épületbe. A rendőrség könnygázt is bevetett Athénban, hogy föloszlassa a parlament épületénél összegyűlt több tízezres, az újabb költségvetési takarékossági intézkedések elfogadása ellen tiltakozó tömeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik