Nagyvilág

Mégis marad a görög kormányfő

A görög miniszterelnök nem tudott megállapodni az ellenzékkel a nagykoalícióról, ezért nem mond le, csupán átalakítja kormányát - jelentette be szerdán.

Jeórjiosz Papandreu a nap folyamán felajánlotta lemondását, hogy megnyissa az utat egy nemzeti egységkormány létrehozása előtt. A tárgyalások a konzervatív ellenzéki Új Demokrácia párttal azonban nem vezettek eredményre. A párt elnöke, Antonisz Szamarasz közölte, hogy a válságból az egyetlen kiút az előre hozott választás megtartása lenne.

A miniszterelnök szerda esti közlése szerint marad a posztján, csütörtökön átalakítja kormányát és bizalmi szavazást kér a parlamenttől. A bizalmi szavazást várhatóan vasárnap tartják meg. Papandreu egyértelművé tette, hogy nem fog támogatást kérni más politikai pártoktól. Politikai elemzők nem zárják ki, hogy a miniszterelnök független szakértőket von be a kormány munkájába.

Papandreunak az államcsőd elkerülése érdekében el kell fogadtatnia a parlamenttel egy öt évre szóló megszorító csomagot és egy nagyszabású magánosítási tervet.

A fővárosban, Athénban szerdán ostromállapot uralkodott a parlament környékén; nagyjából ötezer rendőrt vezényeltek az utcára, köztük több száz rohamrendőrt és ugyanennyi motoros rendőrt. A hatóságok kordonokkal és buszokkal barikádot vontak a parlament köré, hogy a képviselők be tudjanak jutni az épületbe. A rendőrség könnygázt is bevetett Athénban, hogy föloszlassa a parlament épületénél összegyűlt több tízezres, az újabb költségvetési takarékossági intézkedések elfogadása ellen tiltakozó tömeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik