Nagyvilág

Katonai puccs Dél-Oszétiában

Chinvaliban, a kaukázusi Dél-Oszétia fővárosában egy védelmi miniszter-helyettes, valamint a kormányőrség vezetőjének irányításával szerdán több százan behatoltak a parlamentbe, s követelték az alkotmány módosítását, hogy az államfő harmadszor is indulhasson a választásokon - jelentette a Moszkovszkij Komszomolec című lap.

Eduard Kokojti hivatalban lévő elnök követelte a történtek kivizsgálását, a legfőbb ügyész eljárást helyezett kilátásba az akció szervezői ellen.

Csütörtökön Kokojti, a Grúziától de jure 2008-ban elszakadt, és Oroszországon kívül csak néhány állam által elismert terület parlamentjéhez felhívást intézett, amelyben hangsúlyozta: a demokráciát kell építeni, s nem szándékozik jelöltetni magát harmadik időszakra, de továbbra is a politikában marad.

Jurij Dziccojti, a dél-oszétiai parlament alelnöke a Moszkovszkij Komszomolec tudósítójának a szerdai eseményekről elmondta: fiatalok érkeztek az ülésterembe, s köztük volt a védelmi miniszter helyettese, valamint a kormányőrség parancsnoka is.

Közölték, hogy bejelentést akarnak tenni, mire megkérték őket, hogy várjanak, amíg a parlament az éppen tárgyalt napirendi pont végére ér. Amikor behívták őket, a csoport közölte, hogy azonnal módosítani kell az alkotmányt úgy, hogy az államfő két letöltött mandátum után harmadszor is indulhasson az elnökválasztáson.

“Elmondtuk, hogy ez így nem megy, s hogy a vonatkozó eljáráshoz idő kell. Ők azt mondták, hogy kérésük sürgős, a képviselők pedig leszögezték, hogy a követelt módon nem tűzik napirendre a kérdést. Ekkor hozzáláttak, hogy egyenként kényszerítsék a képviselőket az indítvány aláírására, és a módosítást kezdeményező csoport létrehozására. Néhányan a kényszer hatására aláírták a papírt, volt, aki ellen erőszakot alkalmaztak. Én magam semmit nem írtam alá, csak a lemondásomat, mivel véleményem szerint ez katonai puccskísérlet volt. A katonák elhagyták az épületet, és körülötte helyezkedtek el” – mondta a parlament alelnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik