Nagyvilág

Halálra ítélték az esküvőn mészárló irakiakat

A 15 embert azzal vádolják, hogy elrabolták egy lakodalmas menet tagjait, és legyilkolták a hetven ünneplőt, még 2006-ban.

Az áldozatok között nemcsak férfiak, hanem nők és gyerekek is voltak, s azért kellett meghalniuk, mert részt vettek egy esküvőn, ahol egy síita férfi egy szunnita lányt vett feleségül. A gyilkosok a bíróság szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyához, az Iraki Iszlám Államot alkotó terrorcsoportok egyikéhez tartoztak.

A mészárlás a Bagdadtól mintegy 60 kilométerre északra lévő vidéken történt. A terroristák egy hamis katonai útellenőrző ponton megállították a menetet, szétválasztották a férfiakat, nőket és gyerekeket, és mindannyiukat meggyilkolták. Az összes nőt előzőleg megerőszakolták. A tizenöt 2-12 éves gyereket úgy ölték meg, hogy a nyakukra súlyt kötöttek, és belevetették őket a Tigris folyóba.

A legyilkoltak Dudzsail falu lakói voltak; a hely arról is nevezetes, hogy 1982-ben sikertelen merényletet hajtottak ott végre Szaddám Huszein elnök ellen, mire megtorlásul 148 lakost rövid úton kivégeztek a rögtönítélő bíróságok.

Az elítéltek fellebbezhetnek, de arra az esetre, ha az ítéletüket minden fórumon helyben hagyják, parlamenti képviselők és törzsi vezetők nyilvános kivégzést követelnek a bűntettek helyszínén.

Az ügy furcsasága, hogy a fővádlott, Firasz al-Dzsaburi a május végi letartóztatásáig a köztiszteletnek örvendő Emberi Jogi Bizottság vezetője volt, és fellépett a bebörtönzöttek jogainak tiszteletben tartásáért. Lebukását és a csoport felszámolását az tette lehetővé, hogy két házában megtalálták a bűncselekményekről készített videofelvételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik