Nagyvilág

A szlovák miniszterelnök kiakadt Kövér László szavain

Országa elleni támadásnak minősítette a szlovák kormányfő azt, amit egy lapinterjúban mondott a magyar házelnök.

Iveta Radicová csütörtökön Pozsonyban Orbán Viktor magyar kormányfővel találkozva nagyon határozottan visszautasította Kövér Lászlónak egy cseh lapinterjúban elhangzott szavait. Radicová Kövér kijelentéseit Szlovákia inzultálásának minősítette.

Kövér László egy két hete megjelent interjújában arról beszélt, hogy a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, s a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez tartoznak. Kijelentette, hogy a bős-nagymarosi vízmű egyoldalú megépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, s ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna.

“Kérem, hogy ez a viselkedés soha többé ne ismétlődjön meg, mert ez komoly akadálya a jószomszédi kapcsolatoknak” – jelentette ki a szlovák kormányfő, és felszólította Orbánt, hogy ezt az álláspontot tolmácsolja Magyarországon.

Orbán Viktor “súlyosnak” nevezte Radicová szavait, és biztosította arról, hogy kormánya mindent megtesz a magyar-szlovák barátság megőrzése érdekében. “Személyesen síkra szállok a Szlovák Köztársaság és Magyarország együttműködése érdekében” – jelentette ki a magyar kormányfő. Egyben kifejezte “Magyarország tiszteletét és nagyrabecsülését minden jóindulatú szlovák ember iránt”.

Az új magyar alaptörvénnyel kapcsolatos kérdésre Orbán azt válaszolta, hogy a magyar alkotmány semmiféle veszélyt nem jelent Szlovákia számára, s kifejezte meggyőződését, hogy még évtizedekig meg lehet lenni békében vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik