Nagyvilág

Törvényt sérthet a líbiai beavatkozás

Erre az amerikai képviselőház elnöke figyelmeztette Barack Obamát.

John Boehner republikánus házelnök kedden továbbított levelében felszólította Obamát, hogy péntekig adjon magyarázatot arra, milyen jogi alapja van a líbiai háború folytatásának a határidő lejárta, vagyis vasárnap után.

Boehner egy 1973-as törvényre hivatkozik, amely szabályozza az elnök és a kongresszus hatásköreit a katonai fellépés esetén. A jogszabály tiltja az amerikai fegyveres erőknek, hogy hatvan napon túl részt vegyenek katonai hadműveletekben kongresszusi felhatalmazás nélkül.

Obama márciusban értesítette kongresszust arról, hogy az Egyesült Államok részt vesz a Líbia elleni légicsapásokban soknemzetiségű hadművelet keretében, de ehhez nem kért engedélyt a kongresszustól. Óvakodott attól, hogy a líbiai hadműveletet háborúnak nevezze, és hangsúlyozta, hogy az amerikai szerepvállalás korlátozott. Az amerikai hadsereg logisztikai és hírszerzési támogatást nyújt a NATO-hadműveletnek.

A képviselőház június 3-án határozatban fedte meg Obamát, amiért kongresszusi engedély nélkül vezényelt amerikai fegyveres erőket a Líbia elleni beavatkozásra. A nem kötelező érvényű határozat felszólította az elnököt, hogy 14 napon belül számoljon be a Líbia elleni katonai műveletek részleteiről és költségkihatásairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik