Nagyvilág

Szlovákiai magyar politikus dicsérte Bőst

Nagy József szlovákiai környezetvédelmi miniszter szerint a bősi vízerőműnek több a pozitívuma, mint a negatívuma - írja az Új Szó című pozsonyi napilap.

“Ez az erőmű nagyon hasznos az emberek számára, remélem, nagyon-nagyon sokáig fog még működni” – nyilatkozta Nagy József, a Híd-Most párt tagja a nemzetközi Duna-nap alkalmából Bősön. A tárcavezető az Új Szónak megerősítette szavait, hozzátéve, szerinte az erőmű nem tette tönkre a csallóközi természetet, sőt, még ezen a téren is volt pozitív hozadéka.
“Azt, amennyi kárt okozott vagy okozhatott volna, kompenzálja az erőmű hozama. És itt most nem csak a zöldenergiára gondolok, de a Duna hajózhatóságára is, amit valamilyen módon meg kellett volna oldani” – olvasható a környezetvédelmi miniszterrel közölt interjúban. Nagy József szerint itt az ideje, hogy a témában “igazat mondjunk az embereknek”, és Szlovákiának jó lenne, ha Magyarország megépítené a nagymarosi lépcsőt is.

A lap emlékeztet arra, hogy a vízerőmű két évtizede megosztja a vízügyi és környezetvédelmi szakembereket, mint ahogy Szlovákiát és Magyarországot is. A magyar politikusok és a szlovák, valamint a magyar környezetvédők és zöld aktivisták elutasítják az erőművet, szerintük több kárt okozott, mint amennyi hasznot termel.

Nagy József véleménye kapcsán az Új Szó megkérdezte Miklós Lászlót, aki a Magyar Koalíció Pártja (MKP) tagjaként egykor környezetvédelmi miniszter volt. Szerinte a pozitívumok mellett negatívumokat is hozott az erőmű. “Ha azt kérdeznék tőlem, fel kellett-e építeni, biztosan nem az lenne a válaszom, hogy igen és hogy így” – nyilatkozta a lapnak Miklós László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik