Nagyvilág

Japánban tüntetésekkel emlékeztek a cunamira

Japánban egyperces csenddel, s atomellenes tüntetésekkel emlékeztek meg szombaton a 9-es erősségű földrengés és az azt követő cunami pusztításáról.

A Tohoku régióbeli elpusztult falvak és városok túlélői helyi idő szerint pontosan 14 óra 46 perckor (a földrengés időpontjában) emlékeztek meg a szörnyű katasztrófáról, amelyben 23500 ember halt meg. Közülük 8000-nek a holttestét még mindig nem találják. Több mint 90 ezer túlélő pedig továbbra is különböző menedékközpontokban él.

A cunami súlyos károkat okozott a Fukusima-1 atomerőműben, melynek sérült reaktorai még mindig radioaktív részecskékkel szennyezik a környezetet. Szombaton több ezren tüntettek Tokióban és más japán városokban, az atomerőművek bezárását követelve. A japán média szerint összesen mintegy száz atomellenes tüntetés volt az országban.

Kan Naoto miniszterelnök – akit sokan azzal vádolnak, hogy rosszul kezelte a katasztrófát – szombaton a földrengés és cunami sújtotta térségbe, Kamaisi kikötőjébe látogatott, hogy az újjáépítésről tárgyaljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik