Nagyvilág

Bebetonozza a Fideszt az új alkotmány?

Számos ponton elmarasztalja az Európa Tanács Velencei Bizottsága az új magyar alaptörvényt - derül ki a hvg.hu által megszerzett jelentéstervezetből.

Mindenekelőtt a sarkalatos törvények túlzottan széles körű alkalmazása, az alkotmány preambulumában fellelhető ellentmondásos kitételek, a Költségvetési Tanácsra vonatkozó szabályok, a szabályozó testületek függetlensége, az Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok, valamint az AB elnökének kiválasztása, illetve kompetenciáinak korlátozása miatt aggódik az Európa Tanács alkotmányügyekért felelős intézménye, a Velencei Bizottság.

A független nemzetközi jogtudósokból álló bizottság június 18-19-én megszavazandó véleménye szerint mindezek a jelenlegi kormánykoalíció azon törekvését tükrözhetik, hogy megszilárdítsák hatalmi pozícióikat és politikai befolyásukat.

A hvg.hu értesülései szerint a Velencei Bizottság jelentése nagy hatással lehet arra, milyen utat választ a téma megközelítésében az Európai Unió. Az Európai Parlament – tanulva a médiatörvény esetéből – júliusi plenáris ülésén tervezi napirendre tűzni a vita utáni szavazást. Ennek oka a lap brüsszeli forrásai szerint az, hogy mindenképp szeretnék bevárni a Velencei Bizottság véleményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik