Nagyvilág

Megerősítették az első lengyel kólifertőzést

Egy tartósan Németországban élő beteget ápolnak a szczecini kórházban. Az állapota jó, a gyógyulás útján van.

A mikrobiológai vizsgálatok megerősítették az első, E. coli baktérium okozta hasmenéses fertőzést egy 29 éves, tartósan Németországban élő, jelenleg a szczecini kórházban ápolt 29 éves lengyel nő esetében.

A beteg már a járvány tüneteivel érkezett haza Lengyelországba, és két hete került az intézménybe. A lengyel közegészségügyi főfelügyelőség közlése szerint a vizsgálatok megerősítették, hogy ugyanaz az Escherichia coli baktérium fertőzte meg, amely a németországi járványt okozta. A beteg állapota jó, a gyógyulás útján van.

Múlt csütörtökön közölte Ewa Kopacz lengyel egészségügyi miniszter, hogy egy második beteget is ápolnak a szczecini kórházban  olyan tünetekkel, amelyek a németországi hasmenésjárványra utalhatnak. Az ő esetében még nincs vizsgálati eredmény.

Wojciech Olejniczak baloldali (SLD) lengyel európai parlamenti képviselő hétfőn a TOK FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a járvány miatt nemcsak a német vagy spanyol termelőknek jár kártérítés, hanem azoknak a lengyel földművelőknek, vállalkozóknak, exportőröknek is, akik hatalmas veszteségeket szenvednek el, különösen amiatt, hogy Oroszország lezárta határát az Európai Unióból érkező zöldségfélék előtt.

“A helyzet drámai: az árak napról napra esnek. Lengyelország az egyik legnagyobb élelmiszer-exportőr Európában” – mondta a képviselő. Hozzátette, hogy amennyiben az orosz piac blokádja július elseje után is fennmarad, ez lesz a lengyel EU-elnökség fő problémája, minden más kérdés háttérbe szorul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik