Nagyvilág

Bejegyezték a Muzulmán Testvériség utódpártját Egyiptomban

Alapítói szerint a Szabadság és Igazság Párt nem vallási, hanem az iszlám törvénykezés, a saría elveit követő polgári párt.

Szabadság és Igazság Párt néven engedélyezték az egyiptomi Muzulmán Testvériség utódpártját – jelentette a MENA hivatalos hírügynökség.

Alapítói szerint a párt nem vallási, hanem az iszlám törvénykezés, a saría elveit követő polgári párt. Egyiptomban ugyanis tilos vallási vagy katonai alapon pártot szervezni.

A Hoszni Mubarak megbuktatott elnök idején hivatalosan betiltott szervezet április 30-án jelentette be, hogy új pártot indít, amellyel a szeptemberi parlamenti választásokon meg akarja szerezni a képviselői helyek felét.

Az 1928-ban megalapított Muzulmán Testvériséget 1954-ben betiltották, de Mubarak uralma alatt viszonylag eltűrt szervezet volt.

A törvényesítési kérelem májusi benyújtásakor a párt egyik vezetője, Szaad al-Katatni közölte, hogy a szervezet több mint 8000 alapító tagja között közel ezer nő és mintegy száz kopt (egyiptomi keresztény) van. A párt alelnöke, Rafík Habíb kopt.

A Muzulmán Testvériség korábban többször közölte, hogy ellenzi, hogy kopt vagy nő legyen a párt elnökségében, a Szabadság és Igazságosság Párt azonban azt ígérte, hogy „független” lesz a testvériségtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik