Nagyvilág

Nobel-díjas külpolitikussal erősítene a FIFA

Ameriaki imázsjavítás: Henry Kissinger szerepet vállalna Blatter bölcsek tanácsában.

Szerepet vállalna a közelmúltban lejáratott Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) imázsjavításában Henry Kissinger, amerikai veterán külpolitikus – ezt maga jelentette ki a BBC rádiójának.

A német származású, közismerten futball-megszállott 88 éves Kissinger arról beszélt a brit rádióállomásnak, hogy Joseph Blatter, a héten ismét elnöki posztjában megerősített sportvezető egyfajta “bölcsek tanácsának” életrehívásában látja a megújulás egyik lehetőségét.

“Blatter megkeresésekor nem volt egyértelmű, mindössze annyit mondott, lenne-e kedvem részt venni egy olyan függetlenekből álló testület munkájában, amely mintegy bölcsek szervezete, segítené a FIFA jelenlegi és jövőbeni munkásságát” – fogalmazott Richard Nixon kormányának külügyminisztere, aki Nobel-békedíját 1973-ban vehette át a vietnámi háború lezárásáért végzett munkájáért.

Az 1994-es amerikai futball világbajnokság egyik legnagyobb lobbistájaként is ismert, nagy befolyású politikussal igen csak komoly támogatót szerezne a korrupciótól viharvert FIFA svájci elnöke, azonban ahogy Kissinger elmondta: még számos dolgot kell tisztázni, mielőtt vállalkozna a Blatter felkérésére. “Tudni kell, kikkel, és milyen elvek mentén működne ez a tanács” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik