Nagyvilág

Amerikát is mi képviseljük Líbiában

A tripoli magyar nagykövetség ezentúl az Egyesült Államok polgárainak érdekeit is képviseli - közölte a Külügyminisztérium (KÜM).

A tárca sajtófőosztályának közleménye szerint a magyar kormány eleget tesz az Amerikai Egyesült Államok kormánya kérésének, hogy a jövőben lássa el az amerikai diplomáciai és konzuli érdekek védelmét Líbiában.

Mint emlékeztettek, Magyarország eddig Kanada, Görögország, Horvátország és Olaszország képviseletét látta el Tripoliban. Emellett a magyar nagykövetség az Európai Unió líbiai képviseleteként is működik.

Magyarország így járul hozzá szövetségesei és partnerei erőfeszítéseihez, hogy ösztönözzék az észak-afrikai és a közel-keleti “rendkívüli változásokat”. Az “arab tavasz” eseményei azokra a nagyon hasonló demokratikus mozgalmakra emlékeztetnek, amelyek 20 évvel ezelőtt sikeresen átalakították Közép- és Kelet-Európát – olvasható a kommünikében.

Mint a tárca rámutat, Magyarország üdvözli a térségben tapasztalható változásokat, amelyek segítik a demokrácia ügyét és kész megosztani a politikai és gazdasági reformok megvalósításában szerzett tapasztalatait, így segítve a demokratikus átmenetet.

Május közepén a líbiai magyar nagykövetség közreműködésével szabadult ki két amerikai, egy brit és egy spanyol újságíró az országban. A líbiai kormány képviselője Magyarország tripoli nagykövetének adta át a hetek óta fogva tartott újságírókat.

Az újságírók kiszabadításáért végzett munkájáért Pierre Vimont, az Európai Unió Külügyi Szolgálatának főtitkára levélben fejezte ki elismerését Marton Béla tripoli nagykövetnek. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete személyesen fejezte ki háláját Martonyi János külügyminiszternek a négy újságíró szabadon engedéséért kifejtett erőfeszítésekért, és a brit nagykövet is megköszönte a líbiai magyar közreműködést a brit újságíró kiszabadításában. Martonyi János korábbi közlése szerint Catherine Ashton, az EU kül- és biztonsági főképviselője is dicsérte a líbiai tripoli magyar nagykövetség tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik